Oplossingen TU waterafvoer bijna marktklaar

Vorige week eindigden we met een onderzoek naar de Watersnoodramp van 1953. Conclusie: de meeste doden vielen door ingestorte huizen en niet door verdrinking! De campus van TU Delft doet onderzoek naar de druk die het water op de gevels van huizen kan zetten. Op hun onderzoeksterrein The Green Village werden een gevel met een deur en een gevel met een raam getest. Zo keek men onder meer op welk moment er scheuren en barsten ontstaan. Op dit moment is de conclusie dat bij een krachtige overstroming beter maar je voordeur en/of je achterdeur open kunt zetten.

Opslag voor extreme regenval
Het is uiteraard beter om eerder in het traject een afvoer van regenwater te maken dan te wachten totdat het naar je woning toe komt. Ook dit wordt door de TU getest. Een regendouche wordt in verschillende standen op grijze, rode en beige straatstenen open gezet. De straatstenen hebben vierkante of ovale gaten. Zo kan het water snel afgevoerd worden naar een laag die het water juist vasthoudt. Het is een laag genaamd drainmix. Het is afval van de verbrandingsoven in Rotterdam. Het zijn reststukjes glas en steen waar het water in de tussenruimte blijft zitten.

 

Een tweede oplossing zijn bufferblocks. Het zijn grote betonblokken met een gat in het midden. Ze komen onder de straatstenen te liggen en voeren het water af naar een grote wateropslagruimte. Zo kan het water niet op straat blijven staan en wordt het riool minder belast. Het water uit de buffers kan langzaam wegzakken naar het grondwater. Via voegen van de drainmix kan het water verdampen en zo ook voor verkoeling zorgen.[n]