Afbeelding
Screenshot Trailer

‘Minari speekt zó tot de verbeelding, dat je vergeet hoe radicaal de film is'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait of online te bekijken is. Dit keer de film ‘Minari’. 


Migratie en “The Amarican Dream” zijn sterk met elkaar verbonden. Ieder die huis en haard verlaat om in een ander land een nieuw bestaan op te bouwen, wil slagen. Mislukken is geen optie. Met deze gedachte heeft de Koreaanse immigrant Jacob Yi (Steven Yeun) in de jaren tachtig in de staat Arkansas een stuk grond gekocht. Hij denkt slim te zijn door er Koreaanse groenten op te gaan verbouwen. Jacob ziet eigenlijk alleen maar mogelijkheden, terwijl zijn vrouw Monica (Han Ye-ri) vooral obstakels ziet. Hun zoon van zeven heet David (Alan Kim) en heeft hartklachten (een gaatje in zijn hart). Vooral hun tienjarige dochter moet er op toezien dat het knaapje zich niet te veel inspant, want dat zou fataal kunnen zijn. Om, zolang er nog geen oogst is, aan de kost te kunnen komen, gaan Jacob en Monica werken bij een kippenfokbedrijf waar ze kuikens seksen. Zodra er geoogst kan worden volgt de ene tegenslag na de andere. Om meer uren te kunnen maken laat Monica haar moeder uit Korea overkomen. Dat leidt tot vrolijke wrijving, want oma Soon-ja (Youn Yuh-jung) is traditioneel Koreaans, terwijl haar kleinzoon David al flink wat Amerikaanse trekken heeft. 


Voor een deel wordt het verhaal verteld door de ogen van het zoontje David. Dat maakt het zware thema - een migratie die dreigt te mislukken - licht. Het verhaal wordt op een heel natuurlijke manier in beeld gebracht. Daaraan zal hebben bijgedragen dat regisseur Lee Isaac Chung, die ook het scenario schreef, net als David is opgegroeid in een Koreaanse migrantenfamilie die op een boerderij in Arkansas woonde. De film is dan ook grotendeels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Ook Steven Yeun (vader Jacob) is als kind van Seoel naar de VS geëmigreerd [n]