Kuisen van de Mark is puur plezier!
Kuisen van de Mark is puur plezier! Foto: Markkant Breda

Stadsjutters Breda pakt probleem zwerfafval aan

BREDA - Stadsjutters Breda pakt het probleem aan van zwerfafval in het Markdal. ‘The trend is your friend’ wordt wel gezegd! Als dat ergens voor geldt dan is het wel voor zwerfafval. Toen Natuur en Milieuvereniging Markkant Breda twee jaar geleden wanhopig contact zocht met de Gemeente Breda over de vraag hoe we een halt konden toeroepen aan de almaar toenemende vervuiling op straat, was zwerfafval-rapen nog iets voor ‘gekke henkies’ of ‘kort-gestraften’. Maar sindsdien is er veel veranderd.


Zo is van de vereniging de werkgroep Stadsjutters Breda samen met Hogeschool Avans aan de slag gegaan onder het motto ‘voorkom zwerfvuil door aanpak bij de bron’. 

Om hun doel te bereiken verzamelen ze, met behulp van de app Litterati, data over hoeveel van wat waar ligt en zetten ze die gegevens op statistische kaarten. Denk daarbij aan plastic, blik c.q flesjes, bakjes, ballonnen, enz. 

Dat geeft inzicht in het onderwerp en werkt verhelderend voor beleidsmakers zoals de Gemeente Breda, die voorheen niet meer wist over de eigen taak dan dat ze jaarlijks 750.000 kilo zwerfafval ophaalden.


Sportieve clean-up

Met de door Corona ingegeven verandering van koffietje drinken op de Ginnekenmarkt naar take-away food consumeren in het Markdal groeide ook in Breda Zuid de bewustwording rondom het probleem zwerfvuil. 

Gelukkig zijn er inmiddels veel zwerfvuilpakkers in het dal actief. 

Echter, deze zomer wil Stadsjutters Breda met een sportieve clean-up een boost geven aan preventie en opruimen. ‘Het Markdal vanaf het water ervaren is een geweldige attractie voor zowel bewoners als bezoekers, maar als sprake is van vervuiling dan bederft dat de pret’ aldus Ron Bekker van het Runnerscafé en organisator van het event.


Meehelpen en meedenken

"Afval is niet alleen zichtbaar in het water, maar ook op de oevers". 

Op een leuke sportieve manier en bovendien kosteloos kan iedereen meehelpen schoonmaken en meedenken over het voorkomen van vervuiling. Al ploggend, wandelen/ joggen terwijl je afval opruimt, of per SUP-board, tijdens het peddelen over het water ruim je tegelijkertijd rommel op, trekken we langs de oever en door de rivier. 

"Het leuke is", aldus de Kristina Morros van Soul Vibrations en organisator van de SUP, "dat de SUP clean-up niet alleen voor peddelaars op een board is, maar dat je ook kunt meedoen als je over een kayak, kano of boot beschikt. Zo’n SUP en JOG clean-up voelt als heel zinvol".


‘Voorkom zwerfvuil door aanpak bij de bron’


Meedoen aan deze SUP en JOG clean-up?

Datum: zaterdag 21 augustus. Tijd: 10u. 

Locatie: De Mokkenboom in het Boeimeer park (Scoutingebouw De Mokkenboom is te vinden in de Cimburgalaan 107, 4819 BB  te Breda).


Aanmelden

plogging Runnerscafe: ron@runnerscafe.nl: SUP clean-up: info@soulvibrations.nl. 


Meer weten

www.stadsjuttersbreda.nl/agenda[n]

Clean Up ook sportieve voldoening