interieur kerk
interieur kerk Foto: Jos Thomassen

Expositie van tekeningen in Protestantse Laurentiuskerk

BREDA - Cursisten van de cursus ‘ambachtelijk tekenen’ (Nieuwe Veste) exposeren in het koor van de kerk aan de Duivelsbruglaan. De basis van deze cursus ligt in het goed leren kijken en goed leren inschatten wat tekenmateriaal op een plat vlak doet.


De onderwerpen die als basis kunnen dienen zijn klassiek: portret, model, dieren, landschappen, gebouwen (binnen en buitenkant) en voorwerpen. Goed leren kijken betekent in dit geval het zien van de essentie en de karakteristieke kenmerken. Daar kan de tekenaar accenten leggen en eventueel lichtjes overdrijven. De tekenaar moet verder altijd waken voor al te lichtzinnige oplossingen of goedkoop effectbejag. Tekeningen, ook de schetsen, moeten vaardigheid en degelijkheid uitstralen, dit echter zonder levendigheid te verliezen.

De tekenaar moet proberen ontvankelijk te blijven voor onverwachte effecten, vondsten of ideeën en zoveel plezier hebben in het prutsen, veranderen en proberen dat een verlangen naar een gepland eindresultaat vervaagt. De lessen zullen dan ook meestal vallen onder de categorie ‘trainingen’. Soms probeert de docent de situatie van een opdracht te simuleren en tot een eindresultaat te komen dat gepresenteerd en geëxposeerd kan worden: De cursisten hebben op de laatste dag van het cursusjaar 20-21 enkele avonduren doorgebracht in de Protestantse Laurentiuskerk in het Ginneken, Breda.

De zeer geslaagde resultaten van deze sessie staan thans ter bezichtiging. Docent is Jos Thommassen.

De openingstijden van de expositie: iedere zaterdagmiddag t/m 4 sept van 13.30-16.30u en op 11 (zat) en 12 (zon) sept van 13.00 tot 17.00 u.[n]