Openingsweekend van (vernieuwde) Het Gele Huis

BREDa - Op 4 september opent burgemeester Paul Depla de nieuwe locatie van Het Gele Huis in Princenhage. Dit is een besloten bijeenkomst voor genodigden (vrienden, sponsoren, donateurs en vrijwilligers). Zondag 5 september is Het Gele Huis open van 12.00-17.00 voor publiek. 


Dit nieuwe onderkomen voor culturele ontmoetingen bevindt zich Haagsemarkt 6a- achter. Op het pleintje naast Martinuskerk en aan de achterzijde van modewinkel Zez en café Aogse Markt. Diverse activiteiten op die dag voor belangstellenden. Portret schilderen, Djembé speler Raymond van Kesteren geeft een workshop, Deborah Jacobs zingt begeleid door gitaarmuziek. 

Er zijn informatie stands (buiten in tenten op de parkeerplaats) van zowel Het Gele Huis, Plukroute Princenhage en Dorpsplatform. 

De expositie met de werken van Erik Gort( fotocomposities), maquettes van huizen in Breda/ Princenhage en Virtueel Princenhage toont oud Princenhage rond 1900. Dit staat in het teken van Princenhage, bedoeld als bindend element voor dorpsbewoners en belangstellenden. Het Gele Huis ziet daarin een rol als ontmoetingsplek weggelegd. 

Het Gele Huis had vanaf mei 2020 geen onderkomen meer, o.a. door de covid maatregelen. In de lock-down periode zijn verschillende activiteiten online voortgezet. Vervolgens is er andere locatie gevonden. In het souterrain dat zich onder het oude Rabo bankgebouw bevindt. 

In de periode november 2020-heden hebben vele vrijwilligers van Het Gele Huis de handen uit de mouwen gestoken en de ruimte getransformeerd tot een nieuw Gele Huis. 


Activiteiten

Met ingang van september vinden de reguliere activiteiten weer plaats. Dit zijn exposities, lezingen, Cultuurpodium met muziek en poëzie. Tevens is het aanbod uitgebreid en vindt Opera Barok hier onderdak, voor kinderen komt een serie om ‘kennis te maken met muziek’ en kleinkunst-theater. 

Meerdere workshops zijn geprogrammeerd om kennis te maken met creatieve uitingen en het aanleren van techniek. Het Gele Huis besteed in de Maand van de Geschiedenis (oktober) aandacht aan het thema van dit jaar ‘Aan het werk' door workshops oude technieken te organiseren. Het Gele Huis heeft tot doel om uiteenlopende leeftijdsgroepen en kunstbeoefenaars en kunstliefhebbers een aantrekkelijk programma te bieden.[n]