Buiten schieten bij Alliance
Buiten schieten bij Alliance Foto: Nancy Timmer

Handboogschieten tijdens clubavond Alliance d'Amitié

ULVENHOUT - De Olympische Spelen zijn alweer voorbij en wat was het weer mooi. Handboog zilver voor Nederland, wat zijn we trots. Muziek schalt over de schietbaan tijdens de vrije clubavond bij Alliance d’Amitié in Ulvenhout. Aan de lijn staan schutters van alle leeftijden. Van serieuze sporters tot eeuwige recreanten. 


"Ja, er zijn allerlei soorten bogen", een schutter wijst op een jonge vrouw die lachend haar pijlen ophaalt. "Dat is een longbow, je weet wel, zo van Robin Hood en zo". Hij wijst ook op een man met een boog die wel uit de toekomst lijkt te komen. Een compound boog. Met een opengewerkt frame in metallic rood, vreemd gevormde wieltjes en een lens om door te richten. 

De man is serieus aan het schrijven. Een bundeltje pijlen steekt uit het doel als potloden in een beker. "Jaja", hij lacht en schrijft zijn score op, "zo doe je dat dus hè".

Her en der staan ook nog andere bogen op hun standaard. Met die rare uitstekende delen en hun futuristische middenstukken vallen ze beslist op. Dat is zo’n Olympisch recurve boog en dat is dan ook de boog waarmee het meest gesport wordt. 

Het fluitje gaat en de schutters staan weer aan de lijn. Met één voet over de streep, hun blik gefocust op het doel. 

Eén van de jeugdschutters laat zien hoe dat in zijn werk gaat. Hij legt een pijl op de boog, trekt rustig aan de pees en neemt de tijd om goed te richten. In een fractie van een seconde is het dan gedaan. De pees wordt losgelaten, de pijl zoeft weg om even later in het doel terecht te komen. 

Geel, uiteraard.


Trainingsavonden

Op dinsdag is het de officiële trainingsavond en donderdag zijn er jeugdtrainingen. De andere dagen trainen de schutters zelf. Er kan ook zelfs buiten getraind worden. Wedstrijden worden ook georganiseerd. Van A-status en para wedstrijden, tot regio en clubverschietingen. Er is voor ieder wat wils. 

De mogelijkheid tot inschrijven voor een introductiecursus is er ook inmiddels weer.

De corona regels worden steeds meer versoepeld en er is steeds meer mogelijk. "Gelukkig", verzucht de man, "het blijft namelijk een mooie sport". [n]