Maisha
Maisha Foto: Monica Dahlberg

De naam van het bijzondere nieuwe-westerse ontwerp van kunstenaar Monika Dahlberg is Maisha. Maisha is één van de drie ontwerpen die kans maakt om definitief een plek te krijgen bij de entree van het Valkenberg nabij het Kasteelplein.


Het Valkenberg in Breda krijgt een nieuw kunstwerk dat gericht is op het belang vna gelijke behandeling: Artikel 1 van onze grondwet. De gemeenteraad heeft hiervoor gekozen nadat de er discussie ontstond over de plaatsing van een Chinees paviljoen in het stadspark. Dat paviljoen heeft Breda cadeau gekregen van de Chinese Zusterstad Yangzhou ter ere van het 25-jarig bestaan van de zusterband. De kritiek ging over de mensenrechtensituatie in China. “In plaats van dat we onze ogen sluiten voor de kritiek op de mensenrechtensituatie in China, openen we met het realiseren van een nieuwe kunstwerk juist echt het gesprek", legt wethouder Boaz Adank uit.

Het ontwerp van Dahlberg is gemaakt in klei, maar zal een kleurrijk kunstwerk worden in de kleuren van het wapen van Breda. Het verbeeldt een poortwachter, zoals Dahlberg die vaker maakt. Met het kunstwerk worden vooroordelen over hoe we naar niet-westerse kunst kijken niet uit de weg gegaan. "Maisha betekent leven. Het wordt een grote sculptuur, waardoor mensen erop kunnen zitten en liggen", legt Dahlberg uit. 'Het wordt echt een beeld van de stad, van verbintenis."[n]