Vrijheidsboom
Vrijheidsboom Foto: Jennifer Tee

Het ontwerp Levensboom is gemaakt door kunstenaar Jennifer Tee. In tegenstelling tot de andere twee ontwerpen is Levensboom geen object, maar een kunstwerk gemaakt van bakstenen die een patroon vormen in het gras.


Wethouder Marianne de Bie van Kunst en Cultuur is blij verrast met de ontwerpen die zijn gemaakt. “Ik heb natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar eigenlijk maakt het mij niet uit welk kunstwerk gekozen gaat worden door Breda. Ze prikkelen en zetten ieder op hun eigen manier aan tot denken. Tegelijkertijd liggen ze qua stijl enorm uiteen, dus Breda krijgt echt wat te kiezen.” De drie kunstenaars die een ontwerp hebben gemaakt zijn geselecteerd door een selectiecommissie die onder andere bestaat uit Wouter van der Giessen, Dingeman Kuilman, Anthonie Peeters, Fenna Koot, Lise Sore, Liza Voetman en Charl Landvreugd.

Bomen communiceren en hebben een netwerk van gelijkwaardige samenwerkingen. Vanuit die gedachte ontwierp Jennifer Tee Vrijheidsboom: een vorm gebaseerd op van oudsher het belangrijkste symbool voor vrijheid en democratie. Het kunstwerk bestaat uit bakstenen gemaakt van klei uit rivieren en water in de omgeving van Breda. "Gelijkwaardigheid is voor mij te vinden in de natuur, zoals in de samenwerking tussen bomen. Mijn ontwerp is heel uitgestrekt, maar tegelijkertijd ook heel gelijkwaardig. Het park houdt de boventoon", aldus Tee.[n]