De Ring van Breda
De Ring van Breda Foto: Folkert de Jong

De 'Ring van Breda', zoals het ontwerp van Folkert de Jong heet, is het derde ontwerp waaruit Bredanaars mogen kiezen. Alle inwoners kunnen nog tot half oktober hun stem uitbrengen via PlanBreda, waarna het ontwerp met de meeste stemmen begin 2022 gerealiseerd zal worden.


Bredanaars hebben zelf de doorslaggevende stem in welk kunstwerk er uiteindelijk gerealiseerd zal worden in het Valkenberg. Via PlanBreda.nl worden de drie ontwerpen door de kunstenaars gepresenteerd aan de stad. Alle bewoners kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Het ontwerp met de meeste stemmen zal daadwerkelijk een plek krijgen in het park. Het kunstwerk zal dan geplaatst worden bij de huidige Artikel-1 plaquette die al sinds begin van deze eeuw in het Valkenberg te vinden is. Die ligt vlakbij de ingang van het park bij het Kasteelplein. De verwachting is dat het kunstwerk in de eerste helft van 2022 wordt gerealiseerd.

Het kunstwerk van Folkert de Jong is de Ring van Breda. Het kunstwerk bestaat uit een grote ring van zo’n 2,5 meter hoog, en een kleinere ring waarin je het portret van Willem van Oranje ziet. "Ik hoop dat het kunstwerk mensen aantrekt, en de beste selfieplek van Breda wordt. Zo wordt de boodschap van artikel 1 ook via social media weer de wereld in geslingerd, " legt De Jong uit. Stemmen kan tot en met 15 oktober via www.planbreda.nl [n] Tekst door Hanneke Marcelis