Herfstwandeling Vrouwen v Nu Ulvenhout
Herfstwandeling Vrouwen v Nu Ulvenhout Foto: Marijke

8000 stappen tijdens herfstwandeling Vrouwen van Nu

ULVENHOUT - Meer dan 8000 stappen maakten 19 Vrouwen van Nu Ulvenhout, met de herfstwandeling in de Kampina, vlakbij Oisterwijk, onder leiding van de zeer humoristische en kundige gids, Frans Kapteijns.


Frans ging ons vertellen over het heide, vennen en bosbeheer van natuurmonumenten. Tussen Oisterwijk en de volgende gemeente Boxtel, liggen ongeveer 80 vennen.

In 1846 is het landgoed Kampina gesticht. Hij vertelde uitgebreid over de grove den, een boom die het goed doet op de zandgronden. Rond 1820 zijn er heel veel opgeplant, zoals hij dat noemt, productiehout was het. Om boten te bouwen en masten. De stammen werden in de vennen gegooid om door het water uit te harden. Ook werden ze gebruikt voor de spoorwegen om bielsen van te maken rond 1865. In de gangen van de mijnen werden ze  gebruikt tegen instorting van de gangen. Echt hard hout was veel te duur, zoals eikenhout, of hout uit de tropen. Ook zit er een draaiing in de stam, doordat de takken naar de zon draaien. Wanneer er bv 10 hectare bos wordt gekapt, laten ze 10% dood hout liggen voor alle dieren die er onder schuilen, de zwammen en bacteriën.

De roffel die je hoort is van de zwarte specht, puur om zijn territorium af te zetten. In dit gebied leven vijf soorten spechten. Allerlei soorten dieren en planten passeerden de revue, zoals vogels, kevers, beien en mieren, het ‘draaigatje,’ dit beestje bijt gemeen, draait zich vliegensvlug om en spuit dan met zijn gatje gif in je lijf. We liepen over smalle bos paadjes, langs beekjes om dan plots bij een prachtig ven  te staan, het Belversven, dat 12 ha groot is.

Daarna door de enorme heidevelden, via het bos terug bij de auto’s. Frans had van ons genoten, zoals hij zei, maar wij… dubbel en dwars van hem!

Marijke Smit.[n]