de laatste inspectieronde in de bijenkast
de laatste inspectieronde in de bijenkast Foto: Marian Hulshof

Imkervereniging Ulvenhout-Galder bestaat 100 jaar

BREDA - De zomer is nu afgelopen maar we zijn nog volop bezig met onze activiteiten en we kunnen u hier elke keer iets over vertellen, over de bijen en de evenementen die wij organiseren rondom ons jubileum. Want, bijen en bloemen zijn erg belangrijk voor mens en natuur!


Inmiddels hebben we de zomerhoning in potjes gedaan en opgeslagen om later in het jaar lekker van te genieten en zijn we begonnen het volk alweer voor te gaan bereiden op de komende herfst- en winterperiode. De eerste winterbijen zullen binnenkort geboren gaan worden en het volk is nu al hard aan het krimpen van de 40.000 zomerbijen in de kast naar zo’n 8.000 winterbijen. In de winterperiode, als het dus kouder is dan de 12-15 grd. die het volk nodig heeft aan buitentemperatuur om te kunnen vliegen, blijven de bijen binnen in hun kast en eten ze van de voedselvoorraad die ze in de zomerperiode hebben aangelegd. Vandaar dat wij imkers niet alle honing uit de kast halen, maar altijd voldoende laten zitten om de winterperiode te kunnen overbruggen.


Suikerwater

Bovendien voeren we ze in deze maand suikerwater wat de bijen kunnen omzetten naar wintervoer. Per volk voeren we zo’n 12 kg suikerwater zodat ze niets tekortkomen. Ook zorgen we ervoor dat het volk op een goede en schone manier de herfst- en winterperiode in kan en bestrijden we ongedierte zoals mijten, oorwurmen en motten, die in de zomer een goed onderkomen in de kast hebben gevonden.


Levensduur

In tegenstelling tot de zomerbijen leven de winterbijen ook veel langer, dat komt omdat ze haast niet vliegen en dus ook niet zo veel inspanning leveren die ten koste gaat van hun levensduur. Winterbijen leven wel zo’n 6 maanden en zorgen in die tijd voor een schone kast, opgeruimd huis en een goede gezondheid van de koningin, zodat die als het straks weer lente gaat worden in topconditie is voor eitjes en dus nieuwe jonge bijen kan gaan zorgen.


En in de herfst en winterperiode hebben wij weer tijd voor andere activiteiten, zoals bij voorbeeld in dit jaar van ons jubileum het voorbereiden van een tentoonstelling met allerlei wetenwaardigheden en historisch bijenmateriaal. We gaan die houden in Museum Paulus van Daesdonck in Ulvenhout op het einde van dit jaar. En daarover zullen we de komende maanden meer over laten horen….[n]