Woensdag 22 september


Vredesmaaltijd

18:00 | Lucaskerk

Woensdag 22 september, 18:00 uur. Vredesmaaltijd, gespreksleiding ds Roel Knijff. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. In de vredesweek houden we een vredesmaaltijd in het kader van de internationale Vredesweek. Iedereen kan mee-eten. Kerk open om 17:30 uur, om 18:00 uur gaan we aan tafel. De kosten zijn € 5. Vooraf aanmelden via www.lucaskerk.nl/formulier.

 

Stilstaan bij Geloven

20:00 | online

Woensdag 22 september, 20:00-21:15 uur. Slot van drie webinars over de heilige Jozef onder leiding van Petra Versnel. Sint Franciscuscentrum van het bisdom Breda. 2021 is door paus Franciscus uitgeroepen tot Sint Jozefjaar, waarin speciale aandacht voor de heilige Jozef als patroonheilige van arbeiders en beschermer van vluchtelingen. Aanmelden en info: op https://sintfranciscuscentrum.nl/

 

Vrijdag 24 september

Expositie Kees Habraken en Claartje van Oosterum

13:00 | Princenhaags museum

In het Princenhaags Museum exposeert Bredase kunstenaar Kees Habraken een serie indringende portretten. De schilder ontmoette tijdens zijn reizen naar Aziatische en Afrikaanse landen veel mensen en registreerde hun vreugde, geluk en opwinding, maar ook hun zorgen, angst en bedroefdheid. Naast Kees is er ook het beeldhouwwerk van Claartje van Oosterum te bewonderen. Claartje boetseert vanuit eigen bron, geïnspireerd door ervaringen, bewustwording, emoties en ontmoetingen. De expositie is te zien van 24 t/m 26 september. Open van 13.00 tot 17.00u. Ook op afspraak is de expo te zien 06-36549285.

 

AIC Breda organiseert lotgenotencontact voor ouders

9:30 | ontmoetingscentrum De Vlieren

Op 24 september organiseert het AIC Breda weer een lotgenotencontact ochtend voor ouders van kinderen met autisme van alle leeftijden. Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen. Onze lotgenotencontact ochtenden zijn laagdrempelige bijeenkomsten. Er is geen vaste groep. De bijeenkomst wordt begeleid door ervaringsdeskundige vrijwilligers. 9.30 uur inloop met koffie/thee, 9.45 uur groepsgesprek, 11.30 uur: einde Locatie: OC De Vlieren, mgr. Nolensplein 1 Breda. Entree: gratis Aanmelden: www.nva-nb.nl Of mail voor meer info naar: aic-breda@nva-nb.nl

 

Zaterdag 25 september

Boekenmarkt Ulvenhout

10:00 | oude brandweerkazerne

Na 3 jaar is het weer mogelijk om een grote boekenmarkt te organiseren in Ulvenhout. Alle vergunningen zijn rond en we hebben ca 10000 hele nette boeken in de aanbieding tegen zeer schappelijke prijzen. Bijna alle genres zijn aanwezig maar ook oude schrijvers en streekromans. De lokatie is de loods van de oude brandweerkazerne aan de slotlaan 104A in Ulvenhout. Er zijn twee zaterdagen waarop de boekenmarkt is geopend t.w. zaterdag 25 september en 2 oktober. De openingstijden zijn van 10.00-17.00 uur. De entree is gratis en er is een grote parkeerplaats aanwezig. Om de boekenmarkt wat breder te presenteren hebben we ook een hoek vrijgemaakt met CD-DVD-singeltjes en vintage spullen.

 

Burendag in het Annahuis

11:00 | 

Zaterdag 25 september opent het Annahuis haar deuren voor de landelijke burendag. Een unieke gelegenheid om eens binnen te lopen! Van 11:00u tot 17:00u heeft jong en oud een kans om aan allerlei activiteiten mee te doen. Bouw (gratis) mee aan ‘Het volk der Introverten’, geleid door kunstenaar Mirthe Dokter. Een unieke kans om je eigen hoofdje toe te voegen aan dit groeiend beeldend kunstwerk van het Bredase kleivolk. Kijk rond bij verschillende kraampjes van de creatieve markt, waar creaties door lokale bewoners tentoongesteld en verkocht worden. Kinderen kunnen een eigen kunstwerkje maken. Gratis koffie en thee of koop een burger bij Gourmet Heaven. Bij mooi weer is het tuinterras open en is er de mogelijkheid om Tai Chi les te volgen.

 

STEK toer

14:00 | STEK Breda

Laat je wonderlijk verrassen tijdens de STEK toer. De gids, leidt je rond en neemt je mee in het verhaal en de sfeer van STEK, de circulaire hotspot van Breda. Zie info : https://www.facebook.com/events/253917992861777?ref=newsfeed

 

Jazz in the Mill

15:00 | Molen de Korenbloem

Als molen de Korenbloem wil blijven draaien, moeten de wieken dringend worden gerestaureerd. Daarom organiseert Breda Buiten samen met Molen de Korenbloem een speciaal concert. Voor iedereen toegankelijk, met het verzoek je steentje groot of klein, bij te dragen aan het restauratieproject! ‘How About Rita?’ is een gelouterd jazz kwartet met een zeer origineel repertoire. ‘Vintage vocal jazz’, met liedjes uit het repertoire van Louis Armstrong, Judy Garland, Peggy Lee, songs uit musicals en theater; vrolijk, swingend en altijd dansbaar. ‘How About Rita?’ zorgt voor een optreden dat bol staat van kwaliteit, muzikaliteit en vrolijkheid. Een concert bijwonen is een feest, alleen al door de muzikale en humoristische chemie tussen de musici onderling en het publiek. (De molen vraagt wel graag uw vrijwillige gift voor de noodzakelijke en kostbare vervanging van de wieken.)

 

Creatief Festival “Footprint” in Breda Hoge Vucht

12:30 | Buurthuis ONS

Buurthuis ONS staat zaterdag 25 september in het teken van creativiteit en amateurkunst. Nieuwe Veste wil samen met alle wijkbewoners voor alle leeftijden een wijkfestival organiseren voor de amateurkunstenaars, de creatieve wijkbewoners (jong & oud), de musici, dansers, beeldend kunstenaars, theatermakers, kledingmakers, ambachtslieden, de creatieve makers en doeners. Onder de naam "Creative Footprint” bieden we een podium om te laten zien wie je bent en wat je doet. Voor de bijeenkomst in buurthuis ONS op zaterdag 25 september zijn er twee inloopsessies, de eerste sessie vindt plaats van 12:30 tot 14:00 en de tweede om 15:30 tot 17:00. Buurthuis ONS is open vanaf 12.00. Iedereen is welkom, van jong tot oud! Tijdens deze middag in Buurthuis ONS, zal dichteres Badia Et-Talabi, die afgelopen jaar voor een literatuurprijs genomineerd werd, ook aanwezig zijn. Kan je hier niet bij zijn maar ben je wel geïnteresseerd, stuur dan een mailtje naar: emmalangerhorst@gmail.com of jacquelineadjei@hotmail.com of l.van.lieshout@nieuweveste.nl. Corona: het is belangrijk om je vaccinatie bewijs/herstelbewijs of negatieve test uitslag mee te nemen.

 

Herdenkings fietstocht Poosplaatsen Pien Storm van Leeuwen

14:00 | 

Als herdenking aan de ontwerpster en kunstenaresse Pien Storm van Leeuwen wordt er zaterdagmiddag 25 september langs haar ‘Poosplaatsen’ in hte Markdal gefietst. Een jaar geleden overleed de vormgeefster van de in stenen gebeitelde poetische mijmeringen. Dat was haar ‘Ode aan haar zo geliefde Markdal’, waar ze zelf nog een stenen bank plaatste voordat ze ‘vervloeide’. Natuurvereniging IVN Mark en Donge en Vereniging Mardal duurzaam&vitaal organsieren ter ere van haar de fietstocht langs de Mark tot aan Meersel-Dreef. Bij haar poosplaatsen wordt stil gestaan en tevens zullen de stenen van aangroei ‘gekuist’ worden. Start: om 14uur, voor de ingang van IJsvermaak, Naast Bouvigne Paradijs, Bouvignelaan 3a. Breda.

 

Zondag 26 september

Guusje van Beurden exposeert in Museum de Stee

14:00 | Heemschuur De Stee

Een groot aantal kunst-geïnteresseerden was op zondag 12 september aanwezig bij de expositie "keramiek en schilderijen” van Guusje van Beurden. Voor degenen die toen niet aanwezig konden zijn: U kunt alsnog kennismaken met de kunstuitingen van Guusje op 26 september van 14.00-16.00 uur. De kunstenares zal ter plekke uitleg geven over de diverse stadia van haar werken. Naast de kunstexpositie heeft het museum ook zijn eigen tentoonstelling van het erfgoed uit vroeger tijden. Beide exposities zijn gratis te bezichtigen waarbij echter een vrijwillige bijdrage voor onderhoud van het erfgoed zeer gewaardeerd wordt. www.teteringserfdeel.nl

 

Kerkdiensten

10:00 | Verschillende kerken. 

Zondag 26 september: Achttiende zondag na Pinksteren, 10.00u dienst van Schrift en maaltijd van de Heer, voorganger ds. Mirella Klomp, organist Arie Eikelboom. Deze en voorgaande diensten zijn te beluisteren via Kerkomroep.nl; een complete liturgie staat op de website: Protestantsegemeenteginneken.nl onder “zondagdiensten”.
Lucaskerk, Tweeschaar 125, aanvang 10:45: ds. W.Bisschop. Markuskerk, Hooghout 98, aanvang 10:00 uur: ds. T. van Prooijen. Na afloop dienst buiten een ontmoeting met de Michaëlgemeente. Johanneskerk, Dreef 5: gesloten. In Martinuskerk (Haagsemarkt 4) oecumenische viering met pastor De Kever en ds. S. van Meggelen, aanvang 11:00 uur. Aanmelden voor de kerkdiensten i.v.m. coronamaatregelen: voor zaterdag 12:00 uur vöór de zondagse dienst via www.pknbreda.nl/formulier., Diensten zijn ook online te volgen via www.pknbreda.nl/actueel/vieringen.
Sacramentskerk: 11.00 uur: Viering met zang. Na de viering gelegenheid om samen een kopje koffie/thee te drinken. Ons secretariaat is geopend op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 11.00 uur. Telefoon: 076-8862768. U kunt dan o.a. een intentie opgeven of goederen voor de Voedselbank afgeven. Via email: secretariaat@sacramentskerkbreda.nl zijn we ook bereikbaar.

 

Gratis: pianofeest bij Muzieksalon Spronk

14:00 | Muzieksalon Spronk

Op 26 september, na bijna 20 maanden stilte, begint Muzieksalon Spronk traditiegetrouw, met een feestelijke en gratis toegankelijke opening. Vier pianistes, waarvan twee uit de jong-talentklas van de Young Musicians Academy in Tilburg, de Russische pianiste Anna Ivanova en Jetje van Wijk, artistiek leider van Muzieksalon Spronk zullen mooie en bijzondere pianomuziek uitvoeren. Ton van Wijk, pianostemmer en een veelgevraagd restaurateur van piano’s en vleugels, zal het publiek inwijden in de geheimen en de ziel van het binnenste van de piano. Ook zal het nieuwe jaarprogramma gepresenteerd worden en kunnen we elkaar na afloop weer als vanouds ontmoeten bij een borrel met gratis hapjes. Ga voor tijden en aanmelden naar www.muzieksalonspronk.nl

 

Concert in de Sacramentskerk

16:00 | Sacramentskerk

Op zondag 26 september wordt om 16.00 uur zal het eerste concert van het nieuwe seizoen worden gehouden in de Sacramentskerk, Zandberglaan 58 in Breda. Ad van Sleuwen (Orgel) en Fien van Dingenen (Blokfluit) en met medewerking van Jelena Bazova (Piano) slaan de handen ineen om u een prachtig programma ten gehore te brengen. Er zal muziek worden gespeeld van Cl. Balbastre. J. Chr. Schickhardt, Cl. Balbastre, J.B. Loeillet, W.A. Mozart, D. Shostakovich & Fr. Lopez. Toegang gratis. In verband met de huidige regels dient u vooraf een gratis reservering te doen via www.sacramentkerkbreda.nl.

 

Woensdag 29 september

Stilstaan bij Geloven

19:30 | H.Antoniuskathedraal

Woensdag 29 september, 19:30 – 21:30 uur. Hervatting van de cursus ‘Uitdagingen van de wereldkerk’. Sint Franciscuscentrum van het Bisdom Breda. H. Antoniuskathedraal, Sint Jansstraat 8. Dennis Peters (Kerk in Nood Nederland) geeft de cursus van in totaal 4 avonden. Wat kunnen we leren van christenen die in moeilijke situaties blijven getuigen van hun geloof? Aanmelden via https://sintfranciscuscentrum.nl/

 

Oecumenisch Coventry Middaggebed

12:00 | Grote kerk

Deze week is het middaggebed op woensdag 29 september i.p.v. op vrijdag. Voorganger: ds. J. van Kempen. Aanvang 12.00 uur in de Grote Kerk.

 

De kracht van netwerken

20:00 | Ingenhousz

Deze avond ontvang je: inzicht hoe je meer kan profiteren van de kracht van je netwerk om je doelen te bereiken; handvatten hoe je je netwerk kan inzetten bij het zoeken naar een stageplaats of (andere) baan; ontmoet je andere vrouwen en studenten; maak je kennis met Vereniging VVAO (vvao.nl); een lezing door Jeanne Martens, gepromoveerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op de betekenis van netwerken voor de carrière van vrouwen. Locatie: Ingenhousz, Dr. Jan Ingenhouszplein 42, 4814 EH Breda.