Breda: We doen toch mee!

We zijn, nee, we moeten op weg naar een duurzame toekomst. Het is begrijpelijk: Gedrag is niet eenvoudig te veranderen. En waarom zouden wij. Afgezien van een paar dagen met overstromingen en extreme hitte per jaar is het in Nederland nog te overzien. Uiteindelijk hebben wij hier in het Westen meer voordelen dan nadelen. Meer dagen met veel zon, regen geconcentreerd in korte zware buien en aangenamere zachtere winters. Het zijn korte termijn voordelen. Op de lange termijn zal Nederland, Breda, de rest van de wereld volgen met steeds extremer weer. 


Laten we geen struisvogel spelen. Een duurzamer Breda doen we niet alleen voor de stad en voor onszelf, maar vooral voor onze (klein)kinderen. We moeten in dit project van het duurzaam maken van Breda samen werken. Iedereen moet hieraan mee doen. Het kan zijn dat je allang begonnen bent met bijvoorbeeld zonnepanelen of een groen dak. En je wilt nog meer gaan doen. Misschien wil je nog gaan beginnen en weet je niet hoe. Het maakt niet uit. Hoe klein of groot je bijdrage ook is of zal worden, alles telt mee. 


Zelf iets doen

Er zijn meerdere wegen die naar Rome, in dit geval naar Breda, leiden. Zo kun je thuis aan de slag met afval scheiden, energie opwekken en het aanleggen van meer groen en water in je tuin. Of je wilt bijdragen aan een zuivere omgeving. Dan zijn er projecten te over. Zo kun je wat doen aan de mobiliteit door bijvoorbeeld elektrisch rijden. Je kunt met andere mensen zwerfvuil gaan prikken of groen in de straat aanleggen. De gemeente Breda helpt eventueel met subsidies.[n]