Afbeelding
Foto: Lisa Schuurmans

Het Spaanse kunstenaarsduo Reskate, die de muurschildering heeft ontworpen, bestaat uit María López en Javier de Riba. De werkplaats die ze gebruiken is gevestigd in Barcelona, maar van over de hele wereld zijn hun muurschilderingen te vinden.


Met een groot applaus worden ze tijdens de onthulling onthaald. ''Het is onze eerste bakstenen muur, maar we hebben heel fijn kunnen werken,'' geeft López aan. ''We hadden genoeg tijd en heel veel geluk met het weer. We hoorden enthousiaste geluiden vanuit de buurtbewoners. Door alles bij elkaar op te tellen hebben we écht van het proces kunnen genieten.'' Het tweetal heeft tien dagen over het kunstwerk gedaan.

''We wilden een combinatie maken van traditie en innovatie, maar wel met een ontwerp wat breed te interpreteren is.'' De Riba vult haar aan. ''Maar niet door een conflict te schetsen tussen beide. De ene muur hoort bij de andere, ze kunnen niet los staan. Het was lastig om er een dialoog van te maken, omdat het twee muren zijn.'' Om die reden hebben ze één karakter gekozen met verschillende gemoedstoestanden.

De technieken en materialen die ze hebben, gebruiken ze alleen als een middel om de onderliggende boodschap van het werk te versterken. ''Ons werk moet verbonden zijn met de plaats waar het staat,'' legt López uit.

Dit is het eerste kunstwerk wat het tweetal in Nederland heeft gemaakt. ''Maar hopelijk is het niet de laatste,'' zeggen ze beide. [n] Teksten door Lisa Schuurmans