Eerste Europese stad in een groen park in 2030?

Als het aan de burgemeester en wethouders van Breda ligt, zal Breda in 2030 de eerste Europese stad in een groen park worden. Het lijkt mij als gewone burger van Breda ook een goed idee. Het college van B&W heeft hiervoor het Groenkompas opgesteld. In het Groenkompas is het Verhaal van Breda opgesloten. Dit verhaal bestaat uit drie G-pijlers: Groen, Grenzeloos en Gastvrij. Al het groen in en om de stad is enorm belangrijk voor de inwoners van de stad en de dorpen er omheen. Het groen is van belang voor de gezondheid van alle Bredase burgers, de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de dorpen en de stad. 

Groen vervult een heel belangrijke functie in het leefbaar houden van de gemeente Breda tijdens de versnellende klimaatveranderingen. In het Groenkompas staat een heldere koers die de gemeente Breda wil volgen in de krappe tien jaar tot 2030. Het beschrijft hoe men het bestaande groen wil behouden en hoe uit te breiden. Groen mag geen sluitpost meer zijn in de ruimtelijke plannen. Dat was de afgelopen tientallen jaren wel het geval.


Het groen moet als het ware naar de inwoners toe komen zodat men er als het ware op pantoffels in kan stappen. De gemeente heeft nu een duidelijke visie voor projectontwikkelaars en bouwers van nieuwbouwprojecten: er moet ‘natuurinclusief’ gebouwd worden. Zowel in de openbare omgeving als in de tuinen van nieuwe woningen moet dit de standaard worden. Bijvoorbeeld groene gevels en groene daken en nestkasten in de muren van woningen.
Als er ergens in de stad groen wordt verwijderd, dan dient dit altijd gecompenseerd te worden. Wat dat betreft, is een goede registratie van belang.[n]