Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Het is een bijzonder jubileum: De Bredase dinsdagsmarkt bestaat 700 jaar. Samen met de marktkoopmannen hief wethouder Boaz Adank daarom het glas om de unieke verjaardag te vieren.


Wie op dinsdag over de Grote Markt loopt, zal niet verbaasd zijn om daar de weekmarkt tegen te komen. Die staat er immers al jaren iedere dinsdagochtend. Om precies te zijn: Maar liefst 700 jaar. Het was namelijk in oktober 1321 dat Breda de marktrechten kreeg voor een weekmarkt op dinsdag. "In die tijd waren markten een heel praktische verbetering, want door de markt hoefden de koopmannen niet meer alle deuren langs. Dat was dus vooral heel efficiënt", legt wethouder Adank uit. In de afgelopen zevenhonderd jaar is de markt vanzelfsprekend veel veranderd. "De laatste jaren zien we dat de korte lijntjes terugkomen. Daarmee bedoel ik dat de koopmannen op de markt echt lokale en verse producten verkopen. Dat is een heel mooie ontwikkeling, die ook nodig is om de toekomst van de markt veilig te stellen." Want ondanks dat de markt al 700 jaar bestaat, is dat geen garantie voor de toekomst. 

"De dinsdagmarkt in Breda moet blijven bestaan, dus daar moeten we ook samen aan werken. Daarover zijn we dan ook veel gesprekken aan het voeren met elkaar." Want als één ding zeker is, dan het wel dat de dinsdagmarkt echt erfgoed is. "En het 700-jarig bestaan moet dan ook zeker gevierd worden", besluit de wethouder.[n]