VvN Bavel bij beeld op Grote Markt in Breda.
VvN Bavel bij beeld op Grote Markt in Breda. Foto: Jeanine Overgaauw

Vrouwen van Nu Bavel duikt in geschiedenis van Breda

BAVEL - Op dinsdag 2 november vertrekken we met 28 dames per fiets/auto naar Breda om daar te verzamelen bij de Grote Kerk voor een beeldenwandeling. Dit blijkt een misverstand, wij krijgen een historische wandeling volgens de gidsen.

Wij beginnen in de kerk waar we uitleg krijgen over het ontstaan en de bouw van de kerk, deze wordt in opdracht van Engelbrecht van Nassau en Johanna van Polanen gebouwd in de 15e eeuw, omdat het een bouwwerk van vele jaren was heeft de kerk ook diverse bouwstijlen.

Via het Sas krijgen we een mooi zicht op de toren die in vroege tijden ook dienst deed als wachttoren en dag en nacht bemand werd. De wandeling gaat verder naar de haven waar nu weer het water langs stroomt, in vroegere tijden zelfs met eb en vloed, wij kunnen ons nog heel goed herinneren dat hier een grote parkeergarage was.

We passeren het huis van Brecht en de gids wijst ons op de bogen van de vroegere galerij door een Italiaanse architect getekend, omdat het weer hier toch wat anders is dan in Italië zijn deze later dichtgemetseld.

Het kasteel van Breda de huidige KMA is ook diverse malen verbouwd, we zien de Nassautoren de eerste rekenkamer van ons land.

Het oude Begijnhof stond vroeger ook op het kasteelplein maar moest plaats maken en verhuizen naar het huidige Begijnhof wat we ook bezichtigd hebben.

Het Spanjaardsgat moest zorgen dat het water uit de binnenstad naar de buiten rivieren weg kon.

Na een bezoek aan de Willem Merkxtuin lopen we over de grote Markt terug naar de Grote kerk waar we nog even kunnen rondkijken en ons verbazen over de zichtbare schade van de beeldenstorm. Tijdens de wandeling zien we bij diverse oude graven bloemen en kaarsen geplaatst dit is gedaan door de leden van het Gilde van het Heilig Sacrament van Niervaert, deze komen we dan ook tegen in de Grote Kerk.

Het was voor ons een mooie en leerzame wandeling dankzij de 2 gidsen met hun verhalen over het verleden. Met een heerlijk kopje koffie en thee werd de middag afgesloten in een van de gezellige cafe’s op de grote Markt.[n]