In memoriam:
Jos Verschuren

ULVENHOUT - Plotseling is op 84-jarige leeftijd Jos Verschuren uit / in Ulvenhout overleden.


Ulvenhout is al jaren betrokken bij hun mensen die in Afrika zijn gaan werken, veelal als missionaris in die tijd. Jan Peeters, pater in Congo was er zo een. Vanaf het begin heeft Jos Verschuren zich ingezet om pater Peeters te ondersteunen. Als praktisch ingesteld persoon was dat technische en financiële adviezen geven en het opbouwen van een netwerk en geld verzamelen. In 1978 heeft hij samen met dhr. Pellis de Stichting Vrienden van Pater Peeters opgericht met als doel het financieel ondersteunen van de ontwikkelingsprojecten in de provincies Kasay in Congo, voorheen Zaire.

Jos is op werkbezoek geweest bij pater Peeters in 1989 en 1996. Voor een pionier zoals Jos, die oplossingen zoekt, heel effectief. Zijn enthousiaste verhalen hebben materialen en donateurs opgebracht. Na het overlijden van pater Peeters in 2005 is de St. Vrienden van Pater Peeters voortgezet. Nog jaarlijks zijn er rapporten over de projecten die gefinancierd worden, zoals straatkinderen opvangen en kansen geven, maar ook wc’s bouwen bij ziekenhuizen en scholen of een radio financieren die de lokale bevolking nieuws en voorlichting brengt.

Jos heeft 41 jaar in het bestuur gefunctioneerd. Hij is ook de persoon die ‘het zaadje' heeft geplant, dat ervoor gezorgd heeft, dat Vrienden van Pater Peeters 2 jaar geleden is overgenomen. Het bestemmingsfonds Vrienden van Pater Peeters wordt sindsdien door MIVA beheerd met hun ruime deskundigheid. De ‘Ulvenhoutse spil' van deze projecten in Congo is er niet meer, maar leeft voort in vele gedachten hier en in Congo.

Namens oud-bestuursleden Annemie. Jan, Jacques en Marijke.[n]