Elektrisch autorijden in de gemeente Breda

Het moet op vele fronten anders. Zo ook op het gebied van hoe we ons verplaatsen van de ene plek naar de andere. Voor de hand liggend is het als je naar het winkelcentrum gaat dat op vijf minuten afstand is, dat je te voet gaat of met de fiets. Dan snijdt het mes meteen aan twee kanten. Je bent in beweging en dat is goed voor de conditie en natuurlijk het milieu. Je voorkomt de uitstoot van onnodige broeikasgassen.


Elektrisch

Uiteraard zijn er situaties dat je een auto nodig hebt. Nu zijn veel moderne auto’s al een flink stuk schoner tegen pakweg 30 jaar geleden, maar ze rijden nog wel op fossiele brandstoffen. Momenteel komen de elektrische auto’s geleidelijk meer en meer in zwang. Nu zijn ze qua prijs nog lang niet voor iedereen weggelegd. In Breda zit je wel goed als het gaat om oplaadpunten. De gemeente Breda promoot elektrisch autorijden door het uitgeven van openbare oplaadpalen. Een openbare oplaadpaal voor elektrische auto’s staat op gemeentegrond en is voor iedereen toegankelijk. De oplaadpaal staat meestal binnen 300 meter van het adres van de aanvrager. Per oplaadpaal zijn er twee stopcontacten en twee gereserveerde parkeerplaatsen. Om de oplaadpaal te gebruiken dien je zelf een laadpas aan te vragen bij een provider. Tarieven voor abonnement en stroomkosten verschillen per provider. Via internet kun je de kosten en voorwaarden van abonnementen en providers vergelijken. 


In Breda zijn er al behoorlijk veel oplaadpalen, want er zijn 247 oplaadpunten verdeeld over de hele stad. Van de Haagse Beemden tot aan het Ruitersbos, je vindt overal wel een laadpunt voor je elektrische auto.[n]