Waar en wanneer begint een beter klimaat?

Angst en boosheid overheersen momenteel in Nederland, maar ook ergens anders in de wereld. Voor mensen in Derde Wereld Landen is dat begrijpelijk. Zij krijgen de ene zware klap na de andere onder andere als gevolg van klimaatverandering: droogte, overstromingen, hongersnood, talrijke dodelijke ziekten, armoede etc. 


Hier in het Westen en in Nederland, was dat tot voor kort ook begrijpelijk. We werden ineens geconfronteerd met een dodelijk virus waar we geen raad mee wisten. Inmiddels bijna twee jaar later uit zich dat nog steeds in angst en vooral ook boosheid, woede zelfs. Dat deze gevoelens leven in één van de welvarendste landen van de wereld na bijna twee jaren corona is wel onbegrijpelijk. Ik durf dit te stellen daar ik zelf ook dierbare mensen heb verloren. Dat dit op mij een enorme emotionele impact heeft, is begrijpelijk. En met mij zijn er nog duizenden mensen alleen al in Nederland met dezelfde gevoelens.

Andere ogen
De aandacht gaat momenteel alleen maar uit naar corona. Maar er spelen andere nog veel grotere problemen zoals de klimaatverandering. Daar is vrijwel geen aandacht meer voor. We, ik spreek even in algemene termen, zijn doorgeslagen in onze angst en controle en individualisme. In dit geval voor een puzzelstukje van alle problemen: corona. We zullen moeten accepteren dat de wereld dynamisch is en dat de mens daar niet als een God boven staat die alles kan maken en controleren. Onze blik op de natuur en daarmee samenhangend de kijk op de economie en de inrichting van de maatschappij zal totaal anders moeten. En dat begint met andere ogen kijken naar de wereld om ons heen.