Afbeelding
Foto: Bregje Kop

BREDA - Een maan zoals je hem nog nooit hebt gezien, op een plek waar je hem nog nooit hebt gezien. Dat is Museum of the Moon. Vanaf zaterdag 11 december is de mega maan van kunstenaar Luke Jerram te bewonderen in de Grote Kerk.

Met een doorsnede van maar liefst zeven meter, en gevuld met led-licht, is de mega-maan die vanaf afgelopen zaterdag in de Grote Kerk is te bekijken, behoorlijk imposant. De maan, gemaakt door de Engelse kunstenaar Luke Jerram blijft nog tot 9 januari hangen aan het plafond van de kerk. Marieke Wiegel, directeur van Stichting Grote Kerk, is ontzettend blij met de komst van Musem of the Moon. "Het is een prachtig project in samenwerking met heel veel verschillende partijen', aldus Wiegel. "We wilden heel graag dat deze maan naar Breda kwam, vooral nadat de kerstperiode vorig jaar ontzettend mager en somber was. Dit jaar leek het ons mooi om eens goed uit te pakken", aldus Marieke. "En dat is gelukt!"


Helaas gooit ook bij dit project corona weer (deels) roet in het eten. "We hadden een avondopenstelling voorzien, maar helaas kan dat niet doorgaan", aldus Wiegel. "Maar de coronaperiode kenmerkt zich door het omdenken, dus we hebben alle zeilen bijgezet en de programmering van de avond naar de middag verzet."

Luke Jerram 

De bijzondere maan die in de Grote Kerk te bewonderen is is het werk van de Engelse kunstenaar Luke Jerram. Hij bedacht het idee toen hij het getij in zijn woonplaats bestudeerde. "Het tij is heel heftig waar ik woon en dat wordt natuurlijk veroorzaakt door de maan", aldus de Brit. "Ongeveer vijftien jaar geleden bedacht ik daarom om een replica te maken van de maan. Maar doordat de technieken om dit mogelijk te maken toen nog onvoldoende waren, is het idee een tijd de ijskast in gegaan." Zo'n vijf jaar geleden was het dan eindelijk zover. "De maan is gemaakt op basis van NASA-foto's. Maar Museum of the Moon is natuurlijk véél kleiner. 1 centimeter op het kunstwerk, is 5 kilometer in het echt." Het is niet het eerste kunstwerk van Jerram dat op schaal gemaakt is. "Ik ben geïnteresseerd in schaal. Bij mijn kunstwerken krijg je het gevoel dat je klein bent als je er naast staat, terwijl het daadwerkelijke object in het echt nog veel groter is." Jerram kon zelf niet bij de opening in de Grote Kerk zijn, maar hij heeft wel een boodschap voor alle bezoekers: "Ik hoop dat Breda heel erg geniet van Museum of the Moon!"


Randprogrammering

Maar er is meer. Gedurende de gehele periode dat de maan in de kerk hangt, is er ook een randprogrammering door heel de stad. Denk hierbij aan ‘moon-lunches', yoga onder de maan en rondleidingen. De maan zelf is gratis te bezichtigen, voor de andere activiteiten kun je online een kaartje kopen. "Als mensen dit komen bezoeken, is er in de stad ook een heel programma in teken van de maan", aldus Marieke Wiegel. "Het leuke aan Museum of the Moon is dat we zo'n cultureel evenement nu ook kunnen gebruiken om de stad veel meer te laten zien en om mensen uit andere steden naar Breda te trekken. Via de website van Stichting Grote Kerk zijn alle activiteiten te bekijken en te reserveren. "Ben er snel bij, want het gaat heel erg snel."[n]
Tekst door Bregje Kop