De verrassing van het jaar: een kwartet jongen bij Schipperspad!
De verrassing van het jaar: een kwartet jongen bij Schipperspad! Foto: Raymond van Breemen.

BREDA - Nog nooit zijn er zoveel jonge ooievaars rond Breda geboren als dit jaar. Het waren er maar liefst dertien, die gezond en wel uitgevlogen zijn! Heel bijzonder want tot voor een paar jaar hebben er rond Breda nog nooit ooievaars gebroed!


Dit jaar waren er vijf nesten, waarvan bij vier een broed succes. Dat wordt door drie vogelaars van de West Brabantse Vogelwerkgroep jaarlijks bijgehouden: Harry van Vugt, Raymond van Breemen en Joop van Riet. Het broedsucces bij het Schipperspad – een nieuw Bredaas natuurgebied – was bijzonder. Vorig jaar verwaarloosden het jonge stel hun drie jongen die het niet overleefden. Dit jaar brachten ze het grote aantal van vier jongen groot! Op Hondsdonck in de particuliere tuin van Martin en Elvira Bos vlogen al voor het derde jaar twee jonge ooitjes uit. En de SBB boswachters in het Markdal telden al weer een viertal jongen! Vanuit het nest met altijd veel passerende wandelaars en fietsers die de af en aan vliegende ouders bewonderen. Nieuw waren de drie jongen op de Hartel aan de rand van de Lage Vugt Polder van SBB. Op de kinderboerderij Hoge Vugt – ook aan die rand - nestelde voor het eerst een jong stel. Nu nog zonder succes, maar de Lage Vugt polder met beheer door een biologische boer is wel in trek bij ooievaars.

In totaal zijn er de laatste jaren drieënveertig jongen rond Breda uitgevlogen! Waarvan vijfentwintig uit het Markdal, waar het eerste stel in 2012 nestelde. Landelijk trekt  dat succes met soms zelfs vier jongen ook de aandacht. STORK houdt dat allemaal bij en vroeg verbaasd of de ooievaars misschien bijgevoerd werden? Nee hoor, het is allemaal puur natuur! Maar wat zijn de succesfactoren is natuurlijk een belangrijke vraag. En kunnen we dat vaker toepassen, vragen de vogelliefhebbers zich af. Alleen een nestpaal is niet voldoende. Het gaat om een water- en voedselrijk leefgebied. Veel kruidige veldbloemen met volop insecten, sprinkhanen, juffers en libellen zijn doorslaggevend. Grote insecten zijn het hoofdvoedsel van ooievaars. Al wordt een passerend kikkertje of mol ook niet versmaad. Mooie uitgangspunten voor toekomstige natuur in de Baronie. Zoals van het – hopelijk spoedig te ontwikkelen - zuidelijke deel van het Markdal, maar ook voor Gilzerwouwerbeek en De Rith. Breda als stad in een park verdient een krans van ooievaarsnesten. Terwijl de jongen naar het zuiden gevlogen zijn, was afgelopen week het ouderkoppel weer op verkenning in het Markdal.[n]