Voorzitter Jean Nijssen (l) en secretaris Diederik Jansen (r) feliciteren Michael van Egeraat met zijn zilveren jubileum als lid van de dorpsraad
Voorzitter Jean Nijssen (l) en secretaris Diederik Jansen (r) feliciteren Michael van Egeraat met zijn zilveren jubileum als lid van de dorpsraad Foto: Ingrid Bothe

Samen dorp zijn: 25 jaar Dorpsraad Ulvenhout

ULVENHOUT - 18 december 1996 werd Stichting Dorpsraad Ulvenhout opgericht. Directe aanleiding was de behoefte om de belangen van het dorp tijdens het proces van de gemeentelijke herindeling te behartigen. Doel van de stichting is 'het bevorderen en verbeteren van het woon-, leef- en werkklimaat, alsmede het behoud van de eigen identiteit van het dorp', aldus de statuten. Afgelopen weekend bestond de dorpsraad 25 jaar.

Michael van Egeraat is vanaf het begin bij de Dorpsraad Ulvenhout betrokken. ”Ben Martens en Piet Nuijten namen in verband met de gemeentelijke herindeling indertijd het initiatief voor een actiegroep”, herinnert hij zich. 


“Hun oproep voor medestanders die zich wilden inzetten voor het vormen van een zelfstandige ‘groene gemeente’ bestaand uit de kernen van de gemeente Nieuw-Ginneken (Ulvenhout, Bavel, Galder en Strijbeek) en Chaam resulteerde uiteindelijk in de oprichting van Stichting Dorpsraad Ulvenhout. Het eerste bestuur, met als voorzitter Ben Martens, bestond uit 29 leden.”


Belangenbehartiger
1 januari 1997 werd de gemeente Nieuw-Ginneken opgeheven. De kernen Ulvenhout en Bavel werden bij Breda gevoegd; hun buitengebieden werden, evenals Galder en Strijbeek, ingedeeld bij de gemeente Alphen-Chaam. Michael: “Sindsdien zetten we ons in voor het behartigen van de belangen van Ulvenhout op gemeentelijk niveau.”

 

De Nota van Uitgangspunten 2009 en het Dorpsplan 2017 zijn twee documenten waarin de toekomstvisie voor Ulvenhout is vastgelegd. Belangrijke aandachtspunten zijn o.a. leefbaarheid, wonen en verkeer.


Verbinden
“De onderwerpen zijn in 25 jaar niet heel erg veranderd”, vertelt Michael, “de manier waarop we werken wel.” Met Jean Nijssen, Diederik Jansen, Corinne van Wijk, Sandra Dielissen, Annet Steenbergen, Maaike van der Velden en Michael telt de dorpsraad nu zeven leden. Michael: “Ons motto is ‘Samen Dorp Zijn’. Initiatieven komen meer vanuit het dorp zelf. De dorpsraad treedt op als verbinder: tussen bewoners onderling, en richting gemeente en provincie.”
De Dorpsraad Ulvenhout is een onmisbare schakel tussen gemeente en inwoners. De dorpsraad wil een afspiegeling van de Ulvenhoutse samenleving zijn; alle inwoners kunnen in principe een rol vervullen. Via www.onsulvenhout.nl is meer informatie te vinden over o.a. de dorpsraad en voor Ulvenhout relevante thema's. Ook is daar een kalender te vinden met activiteiten in Ulvenhout.[n]