De Donkere Dagen
voor Kerst

Dinsdag 21 december 2021 om 21:21 uur is de astronomische winter begonnen. De dagen vooraf Kerstmis worden vaak de Donkere Dagen voor Kerst genoemd. Het zijn de kortste dagen van het jaar met vaak depressieweer met regen en wind en laaghangende wolken. Of net als dit jaar rustig hogedrukweer. Vochtige lucht met laaghangende wolken zitten opgesloten dicht op leefniveau door een inversie. Dat betekent de lucht is op wat grotere hoogte warmer. Sinds 14 december gaat de zon alweer later onder! Maar.... de dagen worden nog steeds iets korter. Hoe kan dat? 


'21 december is de kortste dag'


De zon ging in Breda op de 14e om 16:33 uur onder. En ze kwam om 08:37 uur op. Van het later ondergaan van de zon zullen we in eerste instantie niets merken. Op Eerste Kerstdag is dit verschil in later onder gaan al opgelopen tot ongeveer vijf minuten. De kortste dag valt op 21 december. Dit komt omdat de zon ‘s morgens nog steeds later opkomt en dit verschil is iets groter dan de latere ondergang eind van de middag. Deze verschillen ontstaan doordat de aarde in een niet zuivere elliptische baan rond de zon beweegt, en waarbij de zon zich niet precies in het midden van deze ellips bevindt. Kleine veranderingen in baansnelheid rond de zon veroorzaakt dit. 


Een vroegere zonsopkomst kunnen we overigens pas na 4 januari 2022 verwachten. Op dat moment bevindt de zon zich het dichtst bij de Aarde. Ja je leest het goed want op 4 juli staat onze zon het verst van de Aarde af. Het verschil in afstand is ‘slechts’ ongeveer 5 miljoen kilometer.[n]