Marieke
Marieke Foto: Blauwe Maan

Seksueel Misbruik(T)? Blijf er niet mee rondlopen

BREDA - Mede dankzij de #MeToo-beweging lijkt het enorme taboe rond seksueel geweld eindelijk wat af te brokkelen. Desondanks blijft het thema lastig bespreekbaar, met name ook voor slachtoffers. Helemaal wanneer, zoals in veruit de meeste gevallen, de dader een familielid of een bekende van je is. Het overkwam ook Marieke: “Ik was bang dat niemand me zou geloven. En ik was bang voor hem.”


Marieke (33) werd op jonge leeftijd seksueel misbruikt door haar stiefvader. “Het begon toen ik 6 jaar was en stopte pas vijf jaar later, toen hij en mijn moeder zijn gescheiden. Omdat hij mij altijd bedreigde en ook zei dat hij mijn moeder iets aan zou doen wanneer ik erover zou praten, heb ik het destijds aan niemand durven vertellen. Ik vermoed wel dat mijn moeder iets doorhad, dat kan bijna niet anders. Maar ze was ook bang. Hij sloeg haar regelmatig.”

Leven in plaats van overleven
Haar moeder is inmiddels overleden en haar stiefvader ook. “Maar het houdt heus niet op als de dader dood is, of opgepakt. Feitelijk heb je levenslang. Ik ervaar nog dagelijks de effecten, zowel lichamelijk als psychisch, en die zullen waarschijnlijk ook nooit helemaal verdwijnen. Toch ben ik trots dat ik al zover ben gekomen. Dankzij verschillende therapieën kan ik er nu beter mee omgaan. Ik kan ermee leven, zeg maar, in plaats van alleen overleven.”


Je staat niet alleen
Twee jaar geleden trok Marieke aan de bel bij Blauwe Maan. “Dat voelde voor mij als thuis komen. Ik kreeg er de (h)erkenning die ik al zo lang zocht. Ook omdat ik er lotgenoten ontmoette, besefte ik pas echt dat het niet mijn schuld was. Dat het iedereen kan overkomen. En dat je niet alleen staat, wat er ook gebeurd is.”

Marieke wil daarom liefst andere survivors aanmoedigen om ook hun verhaal te delen. 

“Al is het maar met één iemand. Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek een vertrouwenspersoon of professionele hulp, dat is zó belangrijk! ”


Erover praten helpt

Ben jij seksueel misbruikt? Of iemand in jouw omgeving? Erover praten helpt! www.blauwemaan.nl[n]