Drie tips voor een aangenaam tuinklimaat

Nieuwjaarsdag 2022 opende Brabant breed al meteen met een tweetal temperatuurrecords qua warmte. Het was niet eerder zo zacht op Nieuwjaarsdag in Breda. De temperatuur daalde in de nacht niet lager dan 11,0 graden. Overdag steeg het kwik naar een lenteachtige 13,9 graden. Het is dan ook denkbaar dat het de komende zomer opnieuw snikheet kan worden. Een beetje verkoeling is dan ook mee genomen. In de tuin kan dat vrij eenvoudig bereikt worden door een paar kleine ingrepen. 


Tip 1: Vervang zoveel mogelijk grijs door groen. Grote stenen oppervlakken en opritten zorgen er voor dat regenwater langzamer weg loopt en in de zomer flinke hitte uitstraalt. Groene oppervlakken zorgen voor verkoeling op hete dagen en tijdens zwoele nachten. Stel dat je een grasveld in je tuin hebt, dan is het een optie om in de zomer het gras wat minder te maaien en langer te laten groeien. Langere vegetatie zorgt voor meer verkoeling in de zomer. Het beschermt je gras tegen uitdroging en het zal minder snel bruin worden. 


Ten tweede zorg voor een tuinbegrenzing door een ‘levende’ afsluiting. Stenen muren of betonplaten slurpen veel warmte op en geven dat als hitte terug. Een haag of struiken als tuinomheining zorgt voor een open structuur waar de wind doorheen kan blazen. Verkoeling op hete dagen (door verdamping) en tijdens zwoele nachten. Als derde hint, plant een boom in je tuin als een natuurlijke parasol. Een grote boom verdampt water, creëert luchtstromingen en verkoelt meteen. Tijdens zware regenbuien houdt zijn bladerdek het water langer vast, waardoor de bodem minder water ineens hoeft te verzetten.[n]