Kerstbomen, leve Moeder Aarde

Het is half januari en de straten liggen opnieuw vol met groene kerstbomen. De een heeft een houten kruis onder zijn doorgezaagde stam en weer een andere heeft nog zijn kluit eraan zitten. Op sommige plekken liggen de bomen wel twee meter hoog. De neiging bestond bij mij om de kerstbomen met kluit eruit te vissen en te herplanten. Maar ja, waar? 


Je kunt moeilijk zomaar illegaal een kerstboom ergens neer planten. Mijn eigen tuin is er te klein voor. Bovendien ben ik van huis uit gewend om elk jaar een kunstboom van plastic materiaal te plaatsen. Dat is net zo gezellig en gaat jarenlang mee. Het scheelt in de portemonnee en nog veel belangrijker we dragen een klein stukje bij aan de klimaatbewustwording.

Gedrag aanpassen

Want laten we eerlijk zijn, er wordt hier en daar wel duurzamer gedacht en geleefd, maar als we (in algemene zin bedoel ik, ik wijs niemand aan), niet in staat zijn om alleen al op het gebied van kerstbomen ons gedrag aan te passen, dan hebben we nog een zware dobber te gaan. Er dient sowieso soberder geleefd te gaan worden. Op de huidige manier gewoon doorgaan loopt catastrofaal af. Ik weet het, het is moeilijk om bepaalde verworvenheden af te geven. Omdenken en gedrag aanpassen vergt inspanning. 


Maar even terug naar de kerstbomen. Is het een idee om eind van dit jaar geen kerstbomen meer te kopen? Nou, als je toch een echte boom in huis wil hebben, koop er dan eentje met kluit. Dan kan hij in je tuin of ergens anders met toestemming herplant worden. 

Want alle bomen die op straat liggen worden verbrand en zo komt er nog meer CO2 vrij.[n]