Het gaat niet goed met de bijen

In Breda hebben we de BBC. Nee, de bekende Britse tv-zender wordt hier niet bedoeld, maar het Bredaas Bijenhouders-Collectief. Het is een stichting die op 24 december 2014 werd opgericht. Deze stichting heeft geen leden, maar wel een bestuur. Dus iedere Bredanaar kan mee helpen de doelstellingen van de BBC te halen. De stichting zet zich in voor betere leefomstandigheden van de bijen. 


Bijen zijn insecten die bloemen bestuiven en op deze manier van veel waarde zijn voor de biodiversiteit. Ze bestuiven onder meer de bloesems van ons fruit. En als er steeds minder bijen zijn, kan dat kwalijke gevolgen hebben voor ons dagelijks voedsel. Niet alleen bijen, maar veel insectensoorten staan momenteel onder druk.


Hoezo zijn bijen belangrijk?
Bijen zijn verzamelaars van stuifmeel (pollen) en nectar. De bijen vliegen van bloem naar bloem. Ze brengen zo het stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Ze bestuiven zo de bloemen zodat er vruchten kunnen groeien. In die vruchten zitten ook zaden. Het vruchtvlees, bijvoorbeeld van een appel, is voedsel voor mensen en dieren. Het zaad dat in de kern zit, zijn weer voortplantingselementen voor een boom of struik. Die worden door vogels of kleine zoogdieren verspreid. Zo zie je maar, dat elk klein schakeltje in de biodiversteit van het leven belangrijk is.

Honingbijen leven in volken. Enkele honderden jaren terug leefden ze in het wild in Nederland. In holle boomstammen ongeveer drie meter boven de grond. Door de achteruitgang van de natuur is dat niet meer mogelijk. Bijen hebben heel veel nectar en stuifmeel nodig om te overleven. Van nectar maken ze honing en het stuifmeel eten ze op.[n]