Leerlingen helpen mee het schoolplein klimaatvriendelijk te maken.
Leerlingen helpen mee het schoolplein klimaatvriendelijk te maken. Foto: waterschap Brabantse Delta

Extra budget subsidieregeling Groene Schoolpleinen

BREDA - Nog 50 extra Groene Schoolpleinen in Brabant! Waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel, waterschap Aa en Maas, Prins Bernhard Cultuurfonds, Jong Leren Eten en Provincie Noord-Brabant hebben samen voldoende geld bij elkaar gebracht om meer schoolpleinen te vergroenen. Hiermee verlengen we de regeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’.

DOOR DE REDACTIE

“Als je een schoolplein met alleen tegels bestraat, kan het regenwater tijdens extreme buien niet weg. Met meer groen op het plein, houd je het water vast. Zo zakt het regenwater de grond in. Dat is weer goed voor bomen, struiken en planten. En dat proces zien de kinderen op hun eigen groene schoolplein. De jeugd heeft de toekomst. Goed voorbeeld doet goed volgen!”, aldus Hans Peter Verroen, dagelijks bestuurslid waterschap Brabantse Delta.


Wat zijn Groene Schoolpleinen?

Groen, gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk; dat is een Groen Schoolplein. De pleinen zijn leerzaam en aantrekkelijk, zorgen voor biodiversiteit en leveren een bijdrage aan sociale betrokkenheid onder kinderen én aan de omgeving.

Nog even alle voordelen op een rijtje. Een Groen Schoolplein:

- is klimaat- en watervriendelijk. Door waterdoorlatende ondergrond, meer groen en/of een regenton kan het regenwater direct de grond in of hergebruikt worden. Dit voorkomt overbelasting van het riool.

- zorgt voor schaduw en verkoeling op warme, zonnige dagen.

- is beter voor de gezondheid. Het zet leerlingen aan tot bewegen, spelen en ontdekken - alleen of samen met hun klasgenootjes.

- is educatief. Zo leren kinderen in de praktijk over water, klimaat en natuur.


Meld jouw schoolplein aan! Op 2 februari 2022 gaat de regeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’ weer open voor basisscholen, middelbare scholen en mbo-scholen. Meer informatie: www.schoolpleinenvandetoekomst.nl.

Jouw school direct aanmelden? Ga naar https://www.brabant.nl/applicaties/producten/buurtfonds__schoolpleinen_van_de_toekomst_subsidie_13393.[n]