Een circulaire
huishouding

Op dit moment bestaan de meeste producten in onze samenleving nog uit grondstoffen die we gewoon weggooien. Dat dit systeem van produceren niet langer houdbaar is, krijgt steeds meer bijval. Een transitie ofwel verandering naar een circulair gebruik van water, (micro)voedingsstoffen en koolstof is noodzakelijk. Dit nieuwe systeem van kringloop moet dan wel samengaan met een minimaal verlies van natuurlijke bronnen. Als we deze transitie niet door gaan maken, dan zal het klimaat zich op de lange termijn niet herstellen en kunnen we de groeiende wereldbevolking niet blijven voeden.

Het zal nog een hele klus worden om op weg te gaan naar een circulaire en klimaatpositieve samenleving. Dat betekent niet alleen dat wetenschappers met nieuwe technieken moeten komen. Het vergt ook omdenken, het anders tegen zaken aan kijken door de burger en het bedrijfsleven. Het is beslist mogelijk als we er nu meteen met zijn allen voor gaan. Daarbij kunnen we ons vragen stellen zoals: “Hoe ziet een circulair huishouden er in de toekomst, bijvoorbeeld 2050, uit?” en “Hoe verandert die kringloop onze leefomgeving?”
Het gaat wel over de directe toekomst van onze (klein)kinderen. Als wij, de hele wereld, op de manier blijven doorgaan zoals we tot nu toe hebben gedaan, ziet het er naar uit dat zij geen prettig leven gaan krijgen. Circulair zou dus het nieuwe normaal moeten worden. Momenteel is bijvoorbeeld een vegetarische burger nog twee keer zo duur als een hamburger van rundvlees. Imago zit duurzame keuzes op het ogenblik nog in de weg. ‘Veggie people' zijn nog niet in de meerderheid. Er moet nog hard gewerkt worden aan nieuwe duurzame en betaalbare oplossingen.[n]