Anders eten voor het behoud van de Aarde

De wereld zal naar een ander voedselpatroon moeten overschakelen willen we binnen de grenzen van onze planeet Aarde blijven. En volgens geleerden moet dit mogelijk zijn. Het is mogelijk om naar een meer plantaardig dieet over te gaan. Dat dieet zou dan gaan bestaan uit groenten, fruit, meer peulvruchten, volkoren producten en nog maar een klein beetje vlees, melk en eieren. Voorwaarden zijn wel dat alleen al in Nederland de dierlijke productie met 50% omlaag gaat. En vooral in de Westerse wereld moeten we anders gaan eten dan nu het geval is. Het woord moeten is in deze eerste alinea al bewust meerdere keren gebruikt om de noodzaak ervan te laten doordringen.


Het klinkt misschien raar, maar andere kleding dragen haakt in op anders eten. Als we veel minder vlees gaan eten, dan komt er heel veel grond beschikbaar voor de verbouwing van plantaardige vezels. Nieuwe gewassen zoals miscanthus, zijn een zeer interessante bron van textielvezels. Daarnaast kunnen we gebruik maken van vezelrijke reststromen. Bijvoorbeeld van de productie van vegetarisch vlees. Recycling wordt nog belangrijker. Momenteel recyclen we slechts 1% van de 20 kg vezels die een mens per jaar gebruikt.


Het zijn een paar radicale veranderingen van nog meer radicale veranderingen willen we in 2050 met ongeveer 11 miljard mensen op de Aarde leven met voldoende eten voor iedereen en dat de planeet leefbaar blijft. In 2050 zou het mogelijk moeten zijn dat onze kleding volledig fossielvrij is. Dat zou moeten lukken als je kijkt naar het verleden. In 1900 droegen mensen nog katoen, linnen en hennep.[n]