Tilly en vrijwilligers planten een haag.
Tilly en vrijwilligers planten een haag. Foto: arnold verbakel

Plantactie MeerBomenNu helpt bij vergroenen van Breda

BREDA - Een groener Breda is nodig om hittestress en wateroverlast te voorkomen. Meer groen bevordert ook de biodiversiteit en draagt bij aan gezondheid en veerkracht van de Bredanaars. De gemeente Breda helpt hierbij met subsidieregelingen, wijkdeals en intenties voor de inrichting van de stad zoals beschreven in het Groenkompas. En door de ambitie uit te dragen dat in 2030 Breda een Stad in het Park is. 


De bewoners van Breda worden aangemoedigd om zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Dit jaar doet Breda weer mee met het NK Tegelwippen. Met acties van struikroven Breda worden planten gered die Bredanaars in hun eigen tuin kunnen zetten. Eind maart wordt in De Teruggave een Tuinplantenkringloop geopend. 

MeerBomenNu is een nationale organisatie die vergroening stimuleert. Door vrijwilligers te werven die zaailingen van bomen oogsten en deze weer op andere plaatsen planten. Zij brengt aanbod en vraag naar zaailingen bij elkaar. Daarom zijn er bomenhubs. Hier worden zij tijdelijk ingekuild totdat zij naar een plantlocatie gebracht kunnen worden. Zie https://meerbomen.nu/ voor meer info. 

Sinds kort is er een nieuwe bomenhub in Breda. Deze ligt aan de Hellegatweg. Hier kunnen particulieren op afspraak hun overtollige boompjes afgeven. Aanmelden en info via meerbomennubreda@gmail.com. 

Zo heeft mevrouw Tilly Uijlenbroek van Aqualinde aan MeerBomenNu gevraagd om plantgoed. Deze gebruikt ze om haar terrein aan de Grintweg 18 te vergroenen. Zodat bezoekers hier van een mooie natuurlijke omgeving kunnen genieten. Tilly heeft een aanhanger vol met jonge bomen en struiken zoals berken haagbeuk, kardinaalsmuts ingeladen op een regionale bomenhub in Haaren. Deze zaailingen zijn eerder 'geoogst' door vrijwilligers op het streekpark Klein Oisterwijk en landgoed Haarendael. 

De zaailingen van wintereik, berk, vuilboom en lijsterbes die tijdelijk opgeslagen waren op de bomenhub aan de Hellegatweg zijn ook overgebracht naar de Grintweg. Deze zijn geoogst op het landgoed De Moeren in Zundert. 

Zaterdag 26 februari zijn met behulp van 6 vrijwilligers de boompjes geplant. Het was een vruchtbare en gezellige dag met lekkere hapjes verzorgd door de gastvrouw.[n]