Steenmarter snuffelt aan lokdoosje.
Steenmarter snuffelt aan lokdoosje. Foto: JvR

Wildcamera spot nachtdieren in Bredase tuinen

BREDA - Uit de vele waarnemingen van een jaar bleek dat de Steenmarter vanuit oost Nederland nu ook Breda bereikt heeft. Dit is een van de resultaten van het wildcamera project in 41 Bredase tuinen en tien bedrijfsterreinen.


Voor het plaatsen van de wildcamera’s zorgden zes vrijwilligers van West Brabantse Vogelwerkgroep en IVN Mark & Dongen: Kees Goossens, Corrie van Haperen, Nol Verdaasdonk, Bert van der Haar, Joop van Riet en Eus Manz. Met informatie over natuur bouwden ze leuke contacten op. Het wildcamera project was een initiatief van de gemeente Breda, Silvavir Ecologisch Advies, Universiteit Wageningen en de HAS Den Bosch.

In alle tuinen werden huiskatten waargenomen die ’s nachts op de muizen jagen. In de helft van de tuinen werden naast egels dan ook huis-, spits- en bosmuizen (met leuke ronde oortjes) gespot. In ca één op de tien tuinen kwamen eekhoorn, vos, haas, bruine en zwarte rat in beeld. Sinds mensenheugenis leven ratten van voedselresten bij mensen en zijn zo slim dat ze zich zelden laten zien. Een paar keer kwam een ree een selfie maken! Ook konijn, bunzing en steenmarter werden waargenomen. Steenmarters leven van ratten en muizen en hebben vanuit oost Nederland hun grens verlegd tot voorbij Breda. Alle dieren werden met geurende lokdoosjes met sardientjes naar de camera gelokt. 

Een duidelijke conclusie was dat minder verstening in tuinen goed voor natuur en biodiversiteit is, net als open verbindingen tussen de tuinen. Dus acties als Operatie Steenbreek en Tegeltjes Wippen werken goed. Uiteraard is een groene omgeving in wijken en buitengebied de voorwaarde. Dat komt overeen met het Natuurmanifest van Natuurplein de Baronie. Dat heeft het motto Natuur als Basis en is als leidraad aan alle Bredase politieke partijen aangeboden voor beleid in de volgende gemeenteraad. Robuuste natuur is immers ook de basis voor een stabiel klimaat in en om de stad.

Gemeente Breda heeft via de HAS in Den Bosch ook het Minervum en bedrijventerreinen aan de Mark bij de Backer en Ruebweg geïnventariseerd. Daar kwam opvallend vaak de rosse woelmuis voor, maar ook de schaarse houtsnip. Veel heggenmussen, maar er werden uiteraard geen huismussen gespot. Onverwachts blijken bedrijventerreinen nog veel kansen voor natuur te bieden. Zeker als er verbindingen via hagen, heggen en natuurlijke oevers zijn. Daar liggen kansen zonder de bedrijvigheid te storen en goed voor de natuur.[n]