Historische gastles oud-
leerling Emile Rijpert

BREDA - Oud-leerling Emile Rijpert (1948) bracht op 11 maart een bezoek aan Kbs St. Joseph en sprak over de historie van 100 jaar St. Josephschool en haar omgeving.

Tijdens het bezoek nam meneer Rijpert de twee groepen vijf enthousiast mee terug in de tijd. Hij blikte terug op zijn schooltijd als leerling van de St. Josephschool zo’n 60 jaar geleden. De school bestaat dit jaar 100 jaar en het hele jaar door organiseert de school activiteiten om deze heugelijke leeftijd te vieren. Emile Rijpert verwonderde de leerlingen met zijn verhalen en ondersteunde dit met behulp van foto's uit het stadsarchief.


Geschiedenis tot leven

De geschiedenis van de school en diens omgeving in die tijd kwamen helemaal tot leven. Hij vertelde over de ontwikkeling van de buurt de Driehoefijzers, want die zag er 100 jaar geleden wel heel erg anders uit. Hij nam de kinderen mee en vertelde dat er vlak achter de school bier werd gebrouwen en dat de kinderen in zijn tijd gewoon op straat konden voetballen. Tijdens zijn verhaal zagen de leerlingen de stad opgebouwd en, in het geval van bijvoorbeeld de St. Josephkerk op de hoek van de Ceresstraat, weer afgebroken zien worden.

De leerlingen konden niet geloven dat jongens en meisjes gescheiden naar school gingen.


Magisch

De kinderen vonden het bijna magisch dat meneer Emile, ook oud-leerkracht, in dezelfde muurkasten heeft gesnuffeld als zij nu doen. De leerlingen van groep 5 gingen samen met meneer Rijpert ook zelf aan de slag. Ze keken naar de plattegrond met daarop ingetekend de bewaarde gebouwen. Ze hebben de verdwenen elementen opnieuw in de plattegrond gezet, zodat een kaart ontstond van de situatie van vroeger in 1960.

Hier zal tijdens de komende Kunstweek op school, met het thema "Als muren konden praten", verder aan gewerkt worden. De leerlingen kregen echt een kijkje in het verleden, door de ogen van iemand die er zelf bij is geweest in die tijd.


Reünie en feestavond

Op zaterdag 14 mei a.s. wordt vanwege het 100-jarig bestaan een reünie en feestavond georganiseerd. Mogelijkheid tot aanmelden en verdere informatie is te vinden op op de site
www.100jaarstjoseph.nl.[n]