Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Ook Heidi en Eveline stonden vorige week in de Koepel aan een stapelbed te klussen. "Als mij zoiets zou overkomen, zou ik ook willen dat mensen me helpen", legt Heidi uit.


Heidi en Eveline leggen maanden rond 18.00 uur de laatste hand aan het bed. De twee waren al om 13.00 uur aanwezig om te helpen, maar wilden pas naar huis wanneer de klus af was. Op de vraag wat ze motiveert om mee te helpen in de Koepel heeft Heidi een duidelijk antwoord: “De beelden op TV. Als je ziet wat er in Oekraïne gebeurt, dan raakt dat je gewoon enorm.” Ook Eveline en Heidi zijn enorm enthousiast over het grote aantal vrijwilligers dat op de been is tijdens de actie. “De sfeer en saamhorigheid is geweldig”, vertelt Eveline. “Ik had niet zóveel mensen verwacht. En dan ook nog de hulp van de mensen van de KMA. Echt fantastisch om te zien.” 

Locaties
Op het stadskantoor is een ontvangstpunt ingericht waar vluchtelingen zich kunnen melden, en vanwaar ze worden doorverwezen. Sportcentrum de Scharen is al ingericht als eerste opvangpunt, waar vluchtelingen maximaal enkele dagen blijven. De Koepel is één van de opvanglocaties in de regio. De gemeente Breda is bezig om ook woonvoorziening Weideveld aan de Lange Vore in Bavel klaar te maken als opvanglocatie voor 55 vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente heeft het Weideveld als locatie op het oog om vooral gezinnen met kinderen te plaatsen. [n] Tekst door Hanneke Marcelis