Fien van der Aa speelt Chopin.
Fien van der Aa speelt Chopin. Foto: Iris de Vries

Ambassade Mexico bezocht concert Nieuwe Veste

BREDA - Vrijdag 18 maart vond het Talentenconcert Mexico-reis 2021 plaats in Nieuwe Veste. De Concertzaal was die avond het podium waar de toehoorders op de muzikale reis werden meegenomen.

Met de fraaie beelden van de reis op de achtergrond speelden de jonge pianisten Eva Zuiderhout en Fien van der Aa de pianowerken die zij ook tijdens het 3e Internationaal Pianofestival in Papantla hebben uitgevoerd. Als speciale gast was cultureel attaché Fabiola Jiménez Morán Sotomayor namens de Mexicaanse ambassade in Nederland aanwezig.


Terugblik concertreis

Middels een powerpoint-presentatie vertelden Eva en Fien over hun ervaringen tijdens de reis naar Mexico 3 t/m 11 december jl. Voor de derde keer vond het pianofestival plaats in Paplanta. Deze middelkleine stad ligt in het Totonaca indiaanse gebied, waarvan het overgrote deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft en etnisch gezien ‘indiaans’ is. De pianist Jesús Lepe Rico, afkomstig uit Papantla, maakt zich sterk om de hoofdzakelijk armere bevolking ook pianolessen te kunnen geven. In 2019 was Jésus Lepe Rico te gast op Nieuwe Veste als spreker tijdens de docentendag. De contacten liepen via Guillermo Quintero Rojas die werkt als pianodocent bij Nieuwe Veste en van Mexicaanse komaf is.


Ondersteuning van Boarte

De reis van Eva en Fien naar Mexico is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van Stichting BoArte. Deze stichting heeft als doel het culturele leven in Breda en omgeving te bevorderen voor het bedrijfsleven. Tijdens de avond waren de nodige leden van BoArte aanwezig. Aan het begin van de avond ging voorzitter Egbert de Groot in gesprek met Eva en Fien om hen naar de ervaringen te vragen en wat muziek maken voor hen betekent. Cultureel attaché Fabiola Jiménez Morán betrad als afsluiting het podium om iedereen te bedanken. Zij sprak de hoop uit dat in 2023 weer Bredase leerlingen aan het pianofestival in Papantla zullen deelnemen om zo de culturele contacten te kunnen onderhouden en wellicht uitbouwen.[n]