Afbeelding
Foto: Kas van Vliet

BNNVARA maakt documentaire over Bavelse Rino: ‘2Doc: De Wilde Weldoener’

Door: Redactie Algemeen

BREDA - BNNVARA heeft een documentaire gemaakt over de Bavelse Rino Driessen en zijn strijd tegen de gemeente Breda om zijn dagbesteding Ariba te behouden. Op 5 april is ‘2Doc: De Wilde Weldoener’ te zien op NPO 2.

Het is 10 juli 2018, de dag waarop de grote zorgen van de Brabantse Rino Driessen (54), woonachtig in Bavel, beginnen. Hij leest in de krant dat de gemeente Breda andere plannen heeft met het stuk land dat hij van ze huurt. Op dit stuk land heeft Rino in 2013 dagbesteding Ariba opgericht, hier begeleidt hij licht verstandelijk beperkte jongens. 

Maar Rino laat zich niet zomaar uit zijn paradijs wegjagen. Hiermee start een langdurig gevecht tussen hem en de gemeente Breda. De gemeente Breda zegt de huur van het pand aan de Woestenbergseweg op per 30 april 2021. Reden: het college wil niet langer opdraaien voor de onderhoudskosten. Maar op de dag voor de ontruiming heeft Rino “nog ginne spijker ingepakt, nog ginne spijker”. De strijd tussen Rino en de gemeente komt uiteindelijk in de rechtszaal terecht. 

“Rino had liever een goed gesprek gehad dan voor een rechter te moeten verschijnen, maar omdat de gemeente geen gehoor geeft aan zijn verzoeken zit er niets anders op. Gaat het gesprek tussen de gemeente Breda en Rino er alsnog komen of helpt het nieuwe bestemmingsplan de zorgeloze toekomst van Rino en zijn jongens om zeep? “, laat BNNVARA over de documentaire weten. “Rino heeft een unieke plek weten te creëren, in een landelijke omgeving, waar zijn cliënten volledig tot hun recht komen. Joël, Wesley en Robin, drie jongens binnen het autistische spectrum, krijgen zo de mogelijkheid tot een actieve dagbesteding waar vertrouwen en een gestructureerde omgeving centraal staan. Samen met Rino knokken ze voor hun bestaansrecht op de boerderij in Bavel.”

‘2Doc: De Wilde Weldoener’ is op 5 april om 23:20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.