Nederlandse ecosystemen staan op instorten

Het is niet fijn om de laatste tijd vaak met negatief klimaatnieuws te komen in deze column over het klimaat en het dagelijkse weer. Toch ben ik een positief ingesteld mens, maar tegelijkertijd ook een realist. En de waarheid, ook al is hij hard, moet verkondigd worden. Mogelijk is er nog wat te redden. Ik hoor je denken ga toch fietsen. Kijk eens naar de groene weiden in het Markdal, de ooievaars die daar terug zijn. De bever is gesignaleerd in de Haagse Beemden polder en daar is het ook groen met weiden en zelfs met reeën die er lopen. Maar je moet dieper kijken dan je aan het oppervlak kunt waarnemen. En dan staan we er volgens geleerden van de Universiteit Wageningen, die op verzoek van de Rijksoverheid een grondig onderzoek deden, er zeer slecht voor met de Nederlandse natuur. Sterker nog, in Nederland verdwijnt gemiddeld meer natuur dan in de rest van Europa. 

De natuur verschraalt of verdwijnt gewoon. Het aantal dieren, planten en schimmels neemt snel af door steeds meer bebouwing, aanleg van wegen en intensieve landbouw. Dus het is niet alleen de schuld van de boeren waardoor het klimaat en de natuur achteruit gaan. Natuurdoelen dreigen voor de komende vijf jaar niet gehaald te worden. 


De ecologische waterkwaliteit is ook niet te best. Het water in de Nederlandse rivieren, plassen, meren en kanalen voldoet niet aan de Europese norm. Er zijn vier hoofdoorzaken aan te wijzen: het natuurbeleid is te veel gericht op beschermde natuurgebieden en dat beleid wordt geleid als een eigen winkeltje. En uiteindelijk gaan economische belangen toch voor en de samenwerking tussen de Rijks- provinciale en gemeentelijke overheden is qua natuur niet goed.