Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Breda heeft sinds afgelopen week een tuinplantenkringloop. Bij de Teruggave aan de Gasthuisvelden kunnen Bredanaars gratis planten brengen en halen. Angeline Grosfeld is één van de vrijwilligers die de kringloop mogelijk maken.


"Het idee is heel simpel", legt Angeline uit. "Iedereen mag hier zijn planten komen brengen, en ook weer planten mee naar huis nemen. Er zijn geen regels over dat je perse planten moet brengen wanneer je iets komt halen. De één brengt een doos vol planten, en de ander neemt alleen wat mee." Vorig weekend werd de kringloop officieel geopend. Sindsdien is hij elke zaterdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur en woensdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur te bezoeken. De aanwezige vrijwilligers zorgen ervoor dat alle planten er netjes bijstaan, en kunnen de bezoekers meer vertellen. "Wij kunnen bijvoorbeeld meer vertellen over waar je een bepaalde plant moet zetten, of hoe je ervoor moet zorgen."

De tuinplantenkringloop krijgt steun van zowel de gemeente Breda als van verschillende bedrijven en kwekers. "Zo hebben we van de gemeente Breda heel veel potten gekregen. Dat zijn plastic potten die van het milieustation komen, en eigenlijk dus de container in zouden gaan. Met die potten zijn we super blij mee, want dan kunnen we alle gedoneerde planten netjes in een pot zetten voor de volgende eigenaar." Ook benaderde Angeline alle bedrijven en kwekers uit de omgeving om mee te doen. "Veel verschillende kwekers en tuinwinkels hebben aangegeven ons te gaan steunen door planten te doneren. Zo krijgen we binnenkort 100 lavendelplanten die niet meer verkocht kunnen worden, maar waar wij mensen heel blij mee kunnen maken!" 

Momenteel heeft de tuinplantenkringloop die donaties ook echt nog wel nodig. Want er wordt momenteel meer meegenomen, dan dat er gedoneerd wordt. "Mensen moeten er ook nog even kennis mee maken. Het is nou eenmaal heel gemakkelijk om een plant uit de tuin gewoon in de container te gooien. We hopen dat we op den duur steeds meer planten gedoneerd krijgen!"[n]