Harmonie 'Constantia' op weg naar de Rotterdamsche kolonie (1907)
Harmonie 'Constantia' op weg naar de Rotterdamsche kolonie (1907) Foto: Archieffoto Harmonie 'Constantia'

115 jaar Harmonie
‘Constantia’ Ulvenhout

ULVENHOUT - Het is het jaar 1906. In het silhouet van Ulvenhout is een nieuw kerkgebouw verrezen. Binnen wordt gezongen en er klinkt orgelspel. Dorpsbewoners die daarbuiten nog van muziek willen genieten, zijn aangewezen op concerten in naburige plaatsen als Ginneken of Chaam, die dan al een muziekvereniging rijk zijn. Dat moet anders, vindt de toenmalige in Ulvenhout woonachtige burgemeester van Ginneken en Bavel, baron Van der Borch van Verwolde. En zo geschiedt.


Op 1 september 1906 wordt Harmonie ‘Constantia’ opgericht. Er melden zich zo’n 90 mannen (!) aan, van wie er na enkele muzikale schiftingen zo’n 30 overblijven. Deze groep heeft in 1907 haar eerste optreden. Dat is nu 115 jaar geleden.  

‘Constantia’ overleeft daarna alle pieken en dalen in de vaderlandse geschiedenis, inclusief corona.


Verbinding

Tot op de dag van vandaag is ‘Constantia’ een vereniging die relevant is voor Ulvenhout en de gemeente Breda. De harmonie is in de loop van al die jaren namelijk meer dan alleen een muziekvereniging geworden. Ze is geworteld in de gemeenschap, onder andere door het geven van serenades, het organiseren van een jaarlijks Midzomeravond Festival, en de ontwikkeling van een succesvolle doorlopende muziekleerlijn in samenwerking met beide Ulvenhoutse basisscholen, waardoor er continu nieuwe muzikale talenten opstaan.


Beleving

De Ulvenhoutse harmonie staat ook bekend om haar ‘cross-overs’ en eenmalige, thematische concerten. Het blijft altijd spannend of een harmonie een antwoord weet te vinden op de uitdagingen van deze tijd. Muziek is een verbindend medium, maar hoe laat je de jeugd dat ervaren? Hoe bereik je die in een maatschappij waarin het individu centraal staat? Niet voor niets is het motto van het meest recente beleidsplan van de harmonie: ‘Constantia maakt van muziek een belevenis’.


Jubileumconcert

Wilt u zelf eens meemaken waartoe ‘Constantia' in staat is? Kom dan zaterdag 9 april om 20.00 uur naar het spectaculaire jubileumconcert ‘The Show Must Go On!' op Jeugdland in Ulvenhout. Of bezoek 12 april het scholenconcert, ook op Jeugdland. Daar hoort u het resultaat van de scholenprojecten in samenwerking met basisschool De Rosmolen en De Klokkebei.[n]

Cross-over met Joy, Midzomeravond Festival 2018