Koningin Wilhelmina Paviljoen weer iedere dinsdag open voor publiek
Koningin Wilhelmina Paviljoen weer iedere dinsdag open voor publiek Foto: collectie Historische VerzamelingV KMA

Expositie KMA weer open voor publiek

BREDA - De permanente expositieruimte van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd in het Koningin Wilhelmina Paviljoen aan het Kasteelplein te Breda, is weer geopend voor publiek.


De expositie laat een deel zien van de cultuurhistorische collectie van de KMA en geeft een overzicht van de geschiedenis van het Kasteel van Breda en zijn bewoners door de tijden heen. De toegang is gratis, iedere dinsdag van 11.00 tot 16.00 uur. Op  Koningsdag is er een extra openstelling na afloop van de vlaggenparade op de KMA.

Alle publieksactiviteiten op het Kasteel van Breda zijn twee jaar geleden abrupt gestopt wegens de Covid pandemie. Niet alleen de expositieruimte in het Wilhelmina Paviljoen ging op slot, maar ook de rondleidingen verzorgd door de VVV werden stopgezet. Vanaf zaterdag 14 mei zijn rondleidingen over het kasteel weer mogelijk. Omdat de VVV in Breda twee jaar geleden is opgeheven, worden de rondleidingen voortaan verzorgd door de stichting Historische Verzameling KMA in nauwe samenwerking met de stadsgidsen van het Gilde de Baronie. Boekingen kunnen online worden gedaan via de website van het Gilde www.gildebaronie.nl. Voorlopig zijn de rondleidingen alleen op de zaterdagen.

Het kasteel is als militair terrein en opleidingsinstituut voor officieren van de Nederlandse krijgsmacht normaal gesproken niet toegankelijk voor het publiek. Maar traditiegetrouw is het kasteel de laatste 20 jaar op 2e Pinksterdag geopend voor het publiek. Dit ter gelegenheid van de Landelijke Dag van het Kasteel tevens Bredase Nassaudag. De stad is dan vol van activiteiten rond het thema Nassau georganiseerd door de stichting Breda Nassaudag. Deelname van het Kasteel van Breda is voor dit jaar nog niet helemaal zeker, maar de voorbereidingen zijn in volle gang.[n]