Remco Raats spreekt de aanwezige deelnemers toe
Remco Raats spreekt de aanwezige deelnemers toe Foto: Henk Raats

19e Beekhoek jeu-de-boulestoernooi van start

ULVENHOUT - Eindelijk. Na twee boules-loze jaren kunnen de stalen ballen door de wijkbewoners van de Beekhoek 1 in Ulvenhout weer uit het vet gehaald worden. Corona gooide, wat de edities van 2020 en 2021 betreft, roet in het eten. Maar nu staan liefst 100 buurtgenoten te trappelen om hun boules-kunsten tentoon te spreiden.


50 doublettes. Een absoluut record in het ruim 20-jarig bestaan van het toernooi. Boulen is ‘hot’!! En niet alleen voor de -met respect- wat belegen senioren. Nee, ook de jeugd heeft de weg naar het edele spel met de ijzeren ballen gevonden. Zaterdag 9 april j.l. werd traditioneel het toernooi geopend middels de loting voor de indeling van de 10 poules. 50 briefjes in een pot en loten maar. Dit alles onder ruime belangstelling van de toekomstige deelnemers, waaronder veel nieuwe gezichten.
Deelname van bewoners, die sinds kort in de wijk wonen, is top. Want daarom werd in 2002 het toernooi juist opgezet. De saamhorigheid in de wijk verhogen; de jeu-de-boules baan als plek om elkaar te ontmoeten. Niet alleen in wedstrijdverband, maar ook als belangstellend toeschouwer. Gezellig samen nieuwtjes uitwisselen over het wel en wee in de buurt of gewoon thuis. En dat gegeven werd tijdens de loting ook door medeorganisator Remco Raats benadrukt in zijn welkomstwoordje.


Finaledag
Uiteindelijk moet na zo'n 110 partijen al dat boules-geweld uitmonden in een spannende finaledag op zaterdag 3 september a.s. Dan strijden de acht beste, of misschien wel gelukkigste, doublettes om de prestigieuze wisselbokaal, de Peer van het Gatbroektrofee. Wie de opvolgers gaan worden van de winnaars uit 2019, Erik van Rijen en Rob Raats, is nog helemaal ongewis. Want, zoals iedere rechtgeaarde bouler weet, het balletje kan raar rollen.[n]