Ben jij al circulair?

Het is net als in de natuur, het hele universum. Alles, van groot tot klein, van de top van de Mount Everest tot aan het kleinste nanodeeltje, circuleert. Draait in voortdurende eeuwige cirkels rond. Het komt en gaat. 

Dit betekent zelfs dat alle deeltjes van je eigen lichaam al eeuwenlang in cirkels meedraaien en dat altijd zullen blijven doen. Misschien stromen er nu wel een paar waterdeeltjes van Napoleon door je heen, of van een onbekende arbeider uit de Middeleeuwen of een paar deeltjes van een dinosaurus. En als je lichaam er straks niet meer is kom je mogelijk als een stukje van een prachtige zangvogel terug. Het is een oud gezegde: ‘uit (sterren)stof zijt gij gekomen en tot sterrenstof zult gij wederkeren’.


Handel jij echter ook circulair?
En dit is een belangrijk punt. Circulair handelen. In de huidige wegwerpmaatschappij zijn we als consument wel erg gemakkelijk geworden. Vaak ook gedwongen door de grote industrieën die winst willen maken. Echter dit is geen circulair handelen en pleegt een enorm grote aanslag op onze planeet Aarde. Alle spullen kun je met een circulair oog bekijken. Het idee is dat oud eigenlijk weer nieuw wordt. Zo gaan spullen langer mee en voorkom je afval. En natuurlijk is het zo dat, hoe minder afval er is, hoe beter voor het milieu.


Dat betekent probeer te repareren wat stuk is of maak een ander blij. In plaats weg te gooien, verkoop, ruil of deel iets. Voordat je iets koopt, kijk eerst of je het ook kan lenen. Ga voor tweedehands en maak dat tot je eerste keuze. 


Dit zijn de eerste kleine opstapjes naar een circulaire toekomst.[n]