Fiona Lanser pakte het goud bij de senioren
Fiona Lanser pakte het goud bij de senioren Foto: Chantal Jorna

Goud, zilver en brons voor BredaGym turnsters

BREDA - Op 9 en 10 april werden in Alkmaar de tweede en laatste NK kwalificaties turnen gehouden. Op zaterdag turnde er twee teams mee in de categorie B. Veerle Clavan en Dorine Berends turnde beide een hele goede wedstrijd en wisten samen het team naar een 5e plaats te brengen. In het gemengde team van BredaGym en MTV turnde 3 turnters. Britt Ommering, Mees de Guchteneire en Sofie Hamelink  eindigde als 6e.


Op zondag was het gemengde team van BredaGym en MTV bij de pupillen in het hoogste niveau 1 aan de beurt. Hierin turnde Saar Broeders en Merel Bartelen een erg goede wedstrijd. Teamgenootjes Maren van der Linde en Lucy Corbijn turnde niet geheel foutloos, maar hebben weer een mooi leerproces doorgemaakt deze wedstrijd. Het team wist knap zilver te behalen.

Vervolgens begon de individuele kwalificatie voor de junioren in de 2e divisie. Jiska Bishop breidde haar moeilijkheid  de oefeningen de afgelopen weken uit, wat in de wedstrijd goed uitpakte. Met een stabiele wedstrijd turnde Jiska naar het zilver en kwalificeerde zich daarmee voor het individuele NK over twee weken in Waalwijk. Saar van Hemert en Lieve van de Vijver turnde ook erg stabiel en vrijwel foutloos, maar kwamen in een sterk deelnemersveld nog wat moeilijkheidswaarde te kort om een hoge eindklassering te behalen. Lieve werd 7e en Saar 12e. Emma Monteban maakte ook kans op kwalificatie, maar helaas speelde wedstrijdspanning te veel parten, waardoor haar oefeningen niet goed uit de verf kwamen. Wel wist zij haar wedstrijd perfect af te sluiten met op sprong een goed uitgevoerde Tsukahara en werd ze toch nog knap 6e.

Als laatste mochten de senioren 3e divisie de strijd aan gaan met hun concurrenten. Carmen Kentrop turnde in dit turngeweld naar een mooie 5e plaats. Fiona Lanser steeg boven zichzelf uit en behaalde voor het eerst in haar leven zelfs een score van 12.00 op de balk. Al met al turnde ze met 45,250 punten, bijna 0,8 punten meer dan haar concurrentie, naar het goud! En daarmee dus ook een plekje op het NK.

Binnen de regio werd geturnd door turnsters uit niveau 6 en 7 en de 4e en 5e divisie in Wijk en Aalburg. Bij Pupil 3 Niveau 6 turnde Fem Verheijen naar een verdiende bronzen medaille. Op brug haalde zij met een 11,900 de hoogste punten van de wedstrijd. Floor Broekhuizen, Pleuni Havermans en Iris Otten turnden naar een 12e, 13e en 15e plaats. Anastasiia Lavrenteva mocht in de wedstrijd erna bij de pupillen 2 Niveau 7 laten zien wat ze kan. Ze behaalde de 16e plaats.
De turnsters in de categorie Junior 5e divisie zaten opperbest in de wedstrijd. Joyce Wijnen was sterk op balk en liet hier een hele stabiele oefening zien. Anne van Riel turnde een keurige brugoefening met een kip aan de hoge ligger. De punten van beide turnsters lagen zeer dicht bij elkaar, maar Joyce mocht uiteindelijk het hoogste podium betreden en Anne volgde direct met een zilveren medaille.
Bij de Senioren 4e divisie werd een wisselende wedstrijd geturnd. Laurie Bakker kampt met een blessure en kon daardoor niet laten zien wat ze eigenlijk wel kan. Toch belandde ze op een zeer verdienstelijke 11e plaats. Maartje van der Krabben zat goed in de wedstrijd, maar kwam niet helemaal goed uit met haar sprong en dat kostte haar het podium. Ze werd 5e. Leonie Kentrop was op alle toestellen stabiel en netjes, wat haar een zilveren medaille opleverde. Marit Blankers mocht het goud in ontvangst nemen, mede door haar prachtige balkoefening die werd beloond met een 11,850.[n]