Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Voor Gert-Jan Heeren, directeur van de Toermalijn, is het nieuwe schoolgebouw een grote wens die in vervulling gaat. Want van de drie organisaties was er niemand zo hard aan de vernieuwing toe als de Toermalijn.


De Toermalijn zat voor de verhuizing naar het Talentencentrum in een tijdelijk gebouw dat 5 jaar zou blijven staan, maar uiteindelijk 25 jaar gebruikt werd. “Allereerst is dit nieuwe gebouw echt een impuls voor het onderwijs. Bijvoorbeeld doordat we nu ook buiten les kunnen geven op de leerpleinen. Maar ook qua duurzaamheid is het een geweldige stap vooruit”, vertelt Heeren enthousiast. Het gebouw van het Talentencentrum heeft onder andere zonnepanelen, een warmte-terugwin-systeem en een groen schoolplein.

Ondanks de nauwe samenwerking, blijven de Spindel en de Toermalijn wel twee aparte scholen. Ieder jaar kijkt het bestuur naar de verdeling van de klaslokalen in het Talentencentrum aan de hand van het leerlingenaantal. Momenteel heeft de Spindel zo’n 400 leerlingen en de Toermalijn zo’n 300 leerlingen. “De verschillen tussen de scholen worden steeds minder groot. Zo zijn we bezig met het opzetten van een klusklas, en werken we dan gewoon meteen samen met de Spindel. Toch blijven we ook ons eigen karakter zeker behouden”, legt Heeren uit. “Maar uiteindelijk geven we een euro liever uit aan samenwerking, dan aan nutteloze concurrentie. Want dat is waar het onderwijs beter van wordt.”[n] Tekst door Hanneke Marcelis