Vrouwen van Nu fietsen naar Klooster Catharinadal

BAVEL - Op 19 april togen we met de “Vrouwen van Nu” afdeling Bavel naar het klooster Catharinadal van de Norbertinessen in Oosterhout.

De kloosterorde bestaat 750 jaar. We waren met een groep van 41 vrouwen. De abdis en de vier gidsen stonden ons al op te wachten.

We gingen eerst naar de kruidentuin, groentetuin en de druivenstruiken. Ze maken geen gebruik van kunstmatige bestrijdingsmiddelen.

In de pluktijd komen veel vrijwilligers helpen. De zusters hebben in 2014 het roer omgegooid en hebben hun plan om druiven te planten uitgevoerd.


Onze gids vertelde heel boeiend over de historie van de nonnen die zich in 1947 in Oosterhout vestigden.

Nu zijn er nog 12 zusters. De oudste is 94 en de jongste 65.

Wat ook leuk was om te zien is de kuil waar vroeger het zwembad was waar de zusters zwommen. De buren konden de zusters daar niet zien maar wel horen. Ook stonden er bijenkorven.

De oude stal is nu een restaurant. Verder zijn er veel gastenkamers.


Na de koffie gingen we bij het kasteeltje binnen kijken. Er waren binnen veel mooie dingen te zien. De blauwe kamer, de grote ridderzaal met mooie schilderijen en Delftse tegeltjes in de haard. In de hal hing een schilderij van de Proost G.V. Gennep met ring en kruis.

Naderhand waren er alleen nog maar vrouwen met de Priorin aan het hoofd. Daarna gingen we een halfuurtje naar de Vespers en genoten we van het Gregoriaanse gezang van de zusters.

Na een glas wijn, zijn we naar huis gegaan. Het was een leuke dag.[n]