NK Goud en zilver voor BredaGym bij de pupillen niveau 1
NK Goud en zilver voor BredaGym bij de pupillen niveau 1 Foto: Chantal Jorna

Merel Bartelen Nederlands Kampioen turnen

BREDA - Afgelopen weekend vond het Nederlands Kampioenschap turnen dames plaats in Waalwijk voor de 1e t/m 3e divisie jeugd-junior-senior en eredivisie pupillen.


BredaGym en de combinatie BredaGym-MTV stonden 10 turnsters aan de start van deze finale. En niet zonder succes!

Merel Bartelen wist het goud te pakken bij de pupillen niveau 1 (eredivisie), met direct daarachter Saar Broeders die er met het zilver vandoor ging.


Intensief topsporttraject

De 11-jarige turnvriendinnen uit Breda en Zevenbergen zijn dit jaar een intensief topsporttraject gestart in de gezamenlijke topselectie van BredaGym en MTV, waarbij ze liefst 18 uur per week in de turnhal doorbrengen. Daar werken ze hard, onder professionele begeleiding, om hun talenten te ontwikkelen, en gaat dit hand in hand met plezier. Merel excelleert op haar jonge leeftijd op het toestel brug, waar ze ruim de hoogste score wist te noteren, waar Saar haar sterkste toestel de balk is en dat dit weekend ook zeker perfect uit de verf kwam. De prima voorbereiding op dit NK resulteerde in een super wedstrijd, waarbij geen enkele grote fout werd gemaakt en de meiden met goud en zilver werden beloond.

Een prachtig resultaat, waarbij de nieuwe stap die BredaGym heeft gemaakt naar topsport zijn eerste vruchten direct heeft afgeworpen.

Hun Zeeuwse teamgenootjes Maren van der Linde en Lucy Corbijn, beiden nog een jaartje jonger, turnde afgelopen weekend ook hun eerste NK in niv 1 en eindigde op de 13e en 16e plaats.


Verrassend resultaat

Een ander verrassend goed resultaat dit weekend kwam van Jiska Bishop. Na jaren van blessureleed, en een pandemie tussendoor, stond zij ‘eindelijk’ week op het NK. Jiska turnde een uitstekende wedstrijd met enkel een kleine misser op de brug. Dit resulteerde in een knappe 5e plaats bij de junioren in de 2e divisie en als klap op de vuurpijl mag ze naar de Nederlandse Kampioenschappen voor toestellen in Ahoy’ eind juni op sprong, balk en vloer!

Deze wedstrijd zou eigenlijk niet meer plaats gaan vinden door de lock-down, maar afgelopen week werd bekend dat de turnbond deze finale tóch gaat faciliteren, en wel tijdens het NK eredivisie in Ahoy’. 

Een mooie kers op de taart om daar te mogen turnen.


Overige uitslagen

Britt Ommering (Jeugd 1e divisie) en Mees de Guchteneire (Junior 1e divisie) van MTV-BredaGym moesten een beetje inkomen op het starttoestel, maar vervolgde hun wedstrijd daarna goed. Britt werd 16e en Mees 15e.

Senior 3e divisie Fiona Lanser turnde een prima wedstrijd, maar had wat wankelingen op balk ten opzichte van de kwalificatie. Ze behaalde een 20e plaats.

Senioren 2e divisie Dorine Berends (BredaGym) en Sofie Hamelink (MTV-BredaGym) turnden naar kunnen en lieten overal goede oefeningen zien. Alleen had Dorine de pech dat ze op balk wat uit haar concentratie werd gehaald door een ‘gil’ van een turnster die zich blesseerde op het toestel vloer. Toch wist ze zich hier alsnog knap staande te houden. Dorine behaalde een 16e plaats en Sofie werd 14e.[n]