Vrolijke vlaggenlijnen ter gelegenheid van de Nationale Molendagen
Vrolijke vlaggenlijnen ter gelegenheid van de Nationale Molendagen Foto: Ingrid Bothe

Muzikale Molendagen bij molen De Korenbloem

ULVENHOUT - De Ulvenhoutse molen De Korenbloem is uniek dankzij zijn molenbelt, de hoogste van Nederland. Helaas kan de molen niet blijven draaien als de wieken niet vervangen worden. 


Stichting Molen De Korenbloem, die de molen beheert, moet zelf het daarvoor benodigde bedrag bij elkaar brengen. Door prijsstijgingen is dit inmiddels van oorspronkelijk € 100.000 opgelopen naar € 120.000.


Jaar van de Molenaar

Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar, daarom is 2022 het Jaar van de Molenaar. Honderden molens openden 14 en 15 mei hun deuren tijdens de Nationale Molendagen, ook molen De Korenbloem uit Ulvenhout. Tijdens het zonovergoten en goed bezochte weekend werd extra aandacht gevraagd voor de noodzaak voor nieuwe wieken. Volwassenen konden hun dorst lessen met een speciaal biertje op basis van mout van de molen van de artisanale brouwers van De Roskam, voor de kinderen was er frisdrank. Zondag verzorgde zangkoor Stijlloos uit Breda een concert bij de molen. Molens worden wereldwijd als een icoon van ons erfgoed beschouwd. Niet voor niets heette het programma van zangkoor Stijlloos dan ook ‘Hollands Glorie'. De leden gingen toepasselijk gekleed in ‘Delfts Blauw' en verzorgden drie Nederlandstalige optredens van een uur elk. Vorig jaar ging een crowdfundingsactie van start om fondsen voor nieuwe wieken te genereren. De molen is elke zaterdag geopend. Ervaar zelf hoe een uniek ambacht in een authentieke werkende molen wordt uitgeoefend. Dit mag toch niet verloren gaan? Voor meer info zie www.molendekorenbloem.nl[n]