De veranderingen in de wereld gaan razendsnel

Kom maar eens met een oplossing voor het klimaatprobleem. Dat is een vraag die wetenschapsmensen vaak te horen krijgen. Zo gemakkelijk is dit probleem niet op te lossen. Vanuit Den Haag, horen we ook weinig actie over het klimaat. Dit ondanks er nu speciaal een departement is ingericht met een minister van klimaat. Nu is het wel zo, dat het een ingewikkelde materie is. Er is niet één oplossing voor een probleem dat zo wijd vertakt en ingeworteld zit in de maatschappij. Maar als wij geen actie ondernemen wie gaat het dan wel doen? Er is NU actie nodig.


We gaan eerst eens kijken naar waar het probleem zit. De invloed van de mens op zijn omgeving is enorm. Die impact is zo groot, dat er niets meer op de Aarde is, dat niet beroerd is door mensenhanden. De invloed van de mens is tijdens de afgelopen vijftig jaar enorm toegenomen op de planeet. Onze samenleving evolueert enorm. Ik kan het als 55-er zelf beamen. 


De wereld is sinds 1970 veranderd van een dorpseconomie in een wereldeconomie. De internationale handel en de technologie vormen daarin twee belangrijke pijlers. En hoe ingewikkeld die wereldeconomie nu in elkaar zit bewijzen de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Alsmaar meer welvaart heeft de westerse mens nagejaagd. En de mensen in de ontwikkelingslanden willen die welvaart ook. Zo hebben we met zijn allen een populatie van 8 miljard mensen gecreëerd. En dat heeft niet alleen positieve, maar ook negatieve effecten op de planeet. 


We gebruiken nu drie keer meer voedsel, twee keer meer water en drie keer meer fossiele brandstoffen als in 1970![n]