Infiltratiekratten

Het dagelijkse weer, over een periode van 30 jaar gemiddeld, het klimaat genoemd, verandert razendsnel. Vorig jaar was er vaak wateroverlast in met name de zomermaanden. Maar ook de winter verliep behoorlijk nat en dan vooral februari. Vervolgens kwam er een recorddroge maartmaand achter aan. Ging het begin april wel wat regenen, maar na de 7e bleef het opnieuw overwegend droog en zonnig. Het gevallen hemelwater verdampte per dag voor onze ogen. Nu hebben we het droogste voorjaar sinds 1976. Hoewel de laatste dagen hoosbuien hier weer cijfermatig enige verandering in brachten.


Het is de vraag hoe gaan we met deze veranderingen om. We kunnen ons wel degelijk gaan verdedigen in onze onmiddellijke omgeving. Iedereen kan zelf wat doen. Heb je een tuin of alleen maar een balkon, het maakt niet uit. Alle kleine beetjes helpen schreef trouwe lezer van deze column Richard Bogmans. Hij heeft wel een paar nuttige en eenvoudig tips voor ons. Voor mensen die een tuin hebben, en dan met name de tuinen op zandgronden, die drogen razendsnel uit. Het voorjaar is, met uitzondering van vorig jaar, al vier jaar achtereen te droog. En dat is net het begin van het groeiseizoen. Velen hebben al hun planten zien verdorren of hebben er een gigantische hoeveelheid kraanwater, wat eigenlijk drinkwater is, er tegenaan gegooid. 


Infiltratiekratten kunnen een oplossing bieden voor dit euvel. Deze kratten zorgen voor extra opvang van regenwater. Als je tuin is uitgedroogd na een lange droge periode en er komen hoosbuien, dan stroomt het regenwater snel het riool in. Door het plaatsen van infiltratiekratten in de grond van je tuin vang je het regenwater op voor drogere tijden.